Nieuws/Financieel
1354207
Financieel

Centrale bank VS schroeft rente verder op

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft het belangrijkste rentetarief opnieuw verhoogd. De financiële markten hielden over het algemeen al rekening met een verhoging.

Het rentetarief in de Verenigde Staten stond sinds maart op een bandbreedte van 0,75 tot 1 procent en wordt nu verhoogd naar 1 tot 1,25 procent. De Fed besloot in december voor het eerst in een jaar tijd de rente te verhogen, waarna in maart een nieuwe rentestap volgde.

De centrale bank hield vast aan zijn voorspelling voor nog één renteverhoging dit jaar. Ook voor 2018 worden nog steeds drie rentestappen voorzien.

Toelichting

Fed-voorzitter Janet Yellen zei een toelichting dat de renteverhoging de vooruitgang van de Amerikaanse economie weerspiegelt. De Fed verwacht een verdere gematigde economische groei in de VS. Volgens Yellen zijn geleidelijke renteverhogingen in de komende jaren gepast, maar is het beleid niet vooraf vastgelegd.

De Fed kwam verder met details naar buiten over zijn plannen voor de afbouw van de omvangrijke balans van 4200 miljard dollar die werd opgebouwd door het opkoopbeleid. Daarbij kocht de Fed in de nasleep van de financiële crisis staatsobligaties en hypotheekgerelateerde leningen op om zo de economie te stimuleren.

Nieuwe verwachtingen

In eerste instantie wordt de balans verkleind met maandelijks voor 10 miljard dollar aan bezittingen, en wordt dat geleidelijk over een periode van een jaar opgevoerd tot in totaal 50 miljard dollar per maand. Naar verwachting zal dat programma dit jaar beginnen.

De bank kwam ook met nieuwe verwachtingen voor de inflatie en economische groei. De Fed rekent nu voor dit jaar een inflatie van gemiddeld 1,6 procent, terwijl in maart nog werd gerekend op 1,9 procent. De Fed heeft een inflatiedoelstelling van circa 2 procent. De groei van de economie zal dit jaar volgens een nieuwe raming uitkomen op 2,2 procent, van een eerdere voorspelde 2,1 procent.

Niet unaniem

Het rentebesluit niet unaniem. Binnen het beleidsbepalende comité van de Fed was er één stem tegen het verhogen van de rente en acht voor. Fed-president Neel Kashkari van Minneapolis wilde de rente ongewijzigd laten.

Overigens ontstond in de markt enige onzekerheid over het tempo van toekomstige rentestappen na tegenvallende cijfers over de Amerikaanse inflatie en winkelverkopen die woensdag naar buiten kwamen. Daardoor kwam de dollar onder druk te staan. Na het rentebesluit zakte de dollar juist weer wat terug.