Nieuws/Financieel
1354212
Financieel

Kleine min voor Damrak richting rentebesluit

Het Damrak begon woensdag voortvarend maar eindigde licht in het rood, in de aanloop naar de verwachte renteverhoging vanavond in Amerika. Bij de hoofdfondsen zaten NN en Philips in de kopgroep.

De AEX-index sloot 0,3% lager op 521,7 punten. Eerder stond een plus van bijna 1% op het bord. De Midkap-index sloot een fractie lager op 804,4 punten.

Wall Street noteerde ten tijde van het slot in Amsterdam nagenoeg onveranderd, nadat de Dow Jones-index en de S&P500 gisteren nieuwe recordstanden bereikten.

Vanavond krijgen beleggers te horen wat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) denkt over het rentebeleid en de economische ontwikkelingen in de VS.  De Fed zal zeer waarschijnlijk voor de tweede keer dit jaar de rente gaan verhogen. Volgens Roy van Santen, analist bij Lynx, is het niet te verwachten dat Fed-president Janet Yellen met haar toelichting op het rentebesluit roet in het eten zal gaat gooien.

In Azië moest de Nikkei-index in Japan vanochtend 0,1% afstaan.

Op het Damrak ging digitaal beveiliger Gemalto bij de hoofdfondsen aan kop met een winst van 5%.

Verzekeraar NN sloot 1% hoger. Het bedrijf kreeg een outperform-advies bij Credit Suisse.

Philips viel ook in de smaak met een plus van 1,1% op €32,17. Van Santen stelde vast dat Philips het al enige tijd goed doet na de opwaartse doorbraak boven de €29 en nu dicht tegen het hoogste niveau van 2017 aan zit.

ASML dat maandag nog flink uit de gratie was, sloot onveranderd. Citi schroefde het beleggingsadvies voor de chipmachinemaker op naar kopen.

Beurszwaargewicht Shell (-1,6%) zakte later op de middag weg toen de olieprijs sterk daalde, na cijfers over de olievoorraden in de VS. De voorraden zijn vorige week beduidend minder sterk krompen dan door de markt werd verwacht. Brent-olie duikelde 3,6% onder de $47 per vat.

Staalconcern Arcelor Mittal won eerst flink, maar eindigde als grootste daler in de AEX-index met een verlies van 1,9%.

Bij de middelgrote fondsen leidde navigatiebedrijf TomTom met een winst van 1,5%. Air France KLM kon 1,2% bijschrijven.

Roestvrijstaalbedrijf Aperam eindigde onderaan met een verlies van 2,7%.

Op het lokale front moest Euronext 2,8% terrein prijsgeven na de bekendmaking van de Franse banken BNP Paribas en Société Générale gezamenlijk de verkoop van circa 4,4 miljoen aandelen in de beursuitbater te hebben afgerond.

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.