Nieuws/Financieel
1354276
Financieel

#DOORBREKER Boy Trip wil met E-Trailer wereld veroveren

Sensoren maken sleurhut slim

Boy Trip & Rick Lenssen (r) innoveren de verouderde caravanmarkt.

Boy Trip & Rick Lenssen (r) innoveren de verouderde caravanmarkt.

Delft - De caravan is ondanks het oubollige imago bij veel Nederlanders geliefd. Ondernemers Boy Trip & Rick Lenssen van E-Trailer veranderen zowel oude als moderne sleurhutten in slimme kampeerwagens.

Boy Trip & Rick Lenssen (r) innoveren de verouderde caravanmarkt.

Boy Trip & Rick Lenssen (r) innoveren de verouderde caravanmarkt.

Het oorspronkelijke plan van de Delftse studenten was om caravans elektrisch aan te drijven zodat er geen zware auto meer voor nodig is. Trip: „Bij de RDW riep dat de nodige juridische en technische vragen op. En hoewel we ervan uitgaan die allemaal op te lossen, kost dat veel tijd en die heb je als start-up vaak niet.”

Zonder dit idee uit het oog te verliezen, zijn ze daarom gestart met Smart-Trailer. Dit systeem bestaat uit een boordcomputer waaraan verschillende sensoren gekoppeld kunnen worden. Via een app kan de gebruikers diverse zaken in de gaten houden, zoals bandenspanning en temperatuur van de remmen.

Voor die laatste module maken de ondernemers gebruik van een slim algoritme dat bijhoudt hoe stijl een helling is en hoelang de gebruiker al naar beneden rijdt. „Als je met een caravan een berg afrijdt, moet je vaak remmen. Ons algoritme waarschuwt voor oververhitting van de remmen.”

Veel caravanbezitters worstelen ook met het waterpas zetten van hun wagen. „Ze moeten hem buiten afstellen en vervolgens binnen controleren of hij goed staat. Met onze module kun je het resultaat op je smartphone aflezen.”

Het systeem wordt voortdurend aangevuld met nieuwe slimme sensoren. Binnenkort verschijnt een module die in de gaten houdt hoe vol de accu is.

Ook werken ze aan een elektronisch remsysteem dat zorgt voor een kortere remweg en slingeren tegengaat. „Deze E-Brake wordt aangestuurd door de boordcomputer van de Smart-Trailer en gaat onderdeel uitmaken van de elektrisch aangedreven caravan. Zo komt alles bij elkaar.”

Van het Smart-Trailer-systeem dat eind maart is gelanceerd zijn al meer dan vijfhonderd exemplaren verkocht. Met caravanproducenten wordt gesproken over voorinstallatie van het pakket. Volgend jaar wil het bedrijf de Europese markt op, daarna volgen Australië en de Verenigde Staten.