Nieuws/Financieel
1354291
Financieel

Dow juicht, Nasdaq baalt

Op Wall Street zien we nog altijd divergentie tussen de Nasdaq en de Dow Jones, de tech-aandelen zijn met een correctie bezig terwijl de Dow Jones het moet doen met nog enkele uitschieters die de index nog wat hoger kunnen stuwen. Toch blijf ik waarschuwen voor een terugval die van belang kan zijn de komende weken.

Marktoverzicht:

Wall Street laat via de Dow Jones en nu ook via de Russel 2000 nieuwe record standen zien op slotbasis, de Nasdaq kon ook wat herstellen terwijl de S&P 500 net tot de hoogste stand ooit kon opklimmen maar deze niet wist te doorbreken. Per slot van rekening een positieve dag op Wall Street na de 2 slechte dagen bij de technologie aandelen. Het herstel was wel even nodig na de selloff van de afgelopen dagen, er kwam vrijwel uit het niets vrijdag een dump van de volgens de markt te dure technologie aandelen. Denk hierbij aan de FANG's (Facebook, Amazon, Netflix en Google) die behoorlijk hoog waren opgelopen, Amazon bereikt een koers van 1012 dollar terwijl Google (Alphabet) net onder de 1000 dollar terecht kwam vorige week.

Er kan dus wat lucht uit deze aandelen, ik denk nog niet dat het hierbij zal blijven en dat we aan de vooravond staan van een correctie die wat langer kan aanhouden. Vooral Wall Street moet nodig wat stoom afblazen na de recente rally. Het valt ook op dat bij de Dow Jones er gisteren slechts 4 van de 30 aandelen ook een nieuwe All Time High neer wisten te zetten, dat is te weinig om op volle kracht door te drukken omhoog. Bij All Time Highs die goed worden gedragen en voor een sterk volume moeten zorgen moet tenminste de helft van de aandelen binnen een index er ook sterk bijliggen ofwel ook nieuwe records neerzetten. Dat is duidelijk niet het geval nu op Wall Street, dat komt mede door dat beleggers snel veranderen van sectoren, sector rotatie noemen we dat.

De AEX doet het al helemaal niet goed en blijft dicht bij de 520 punten hangen, de index blijft duidelijk achter momenteel. Dat komt mede door de zwakte bij de olieprijs en de euro die te hoog staat momenteel. Wat betreft de euro kunnen we vanavond om 20:00 wel weer een indicatie krijgen, de FED zou de rente wel eens kunnen optrekken vandaag. Of die komt er later dit jaar, mevrouw Yellen zal een en ander wel melden in de persconferentie die na de beslissing over de rente wordt gehouden. Op zich dus een belangrijke dag vandaag wat betreft het vervolg, we houden de markt dan ook scherp in de gaten en schakelen waar dat moet en waar het nodig is.

Wall Street:

De S&P 500 komt met een nieuwe poging richting de toppen maar slaagt er net niet in om op slotbasis een nieuw record neer te zetten. Weerstand nu de 2445-2450 punten, bij een uitbraak komt de 2470-2475 en de 2500 punten in beeld als mogelijk doel voor de S&P 500. Steun in eerste instantie de 2418 met daaronder de oude top rond de 2400 punten die nog terug kan worden getest. De index krijgt te maken met sector rotatie momenteel, de tech is even uit de gratie maar de afgelopen dagen deden de industrie en olie aandelen het wat beter. Ook de banken lieten de afgelopen dagen wat herstel zien. Een pas op de plaats dus met wat wisseling van sectoren, over het totaal bekeken is het wel zo dat er maar weinig aandelen van de 500 ook nieuwe All Time Highs maken. Het is zelfs zo dat veel aandelen al op het 50-daags gemiddelde drukken hetgeen zwakte aangeeft.

De Dow Jones zet de rally door met een slot op de hoogste stand ooit en boven de 21.300 punten, de volgende weerstand wacht nu rond de 21.500 met daarboven de 21.750 en de 22.000 punten. Zo lang de flow blijft aanhouden kunnen die doelen worden opgezocht maar de ondertoon blijft zwak voor wat betreft de Dow Jones. Slechts 4 aandelen van de 30 maken ook een nieuwe All Time High, dat zijn Travelers, DuPont, 3M en J&J. Op zich geen echt positief vooruitzicht maar we houden het in de gaten. Steun nu de 21.170 punten, later de 21.000 met daar net onder de 20.800 punten. Verder zien we nog de 20.500 en de 20.250 punten als steun, bij een echte correctie kan de index daar behoorlijk snel naartoe. Voorlopig blijft de BULL aan zet maar tegelijkertijd merken we dat die vermoeid geraakt.

De Nasdaq moest ver terug aan het begin van deze week, de correctie van vrijdag kreeg een vervolg maandag en dat met een groot volume. Gisteren wat herstel bij de zwaar afgestrafte aandelen zoals de FANG (Facebook, Amazon, Netflix en Google), ook Apple kon wat herstellen maar de ondertoon blijft zwak. Belangrijk is nu om verder te herstellen anders zou de Nasdaq op zijn minst de bodem van 18 mei kunnen gaan opzoeken, die wacht rond de 6000 punten. Weerstand blijft de 6300-6325 punten, steun eerst de 6175 met daaronder de 6100 en die 6000 punten.

Europa:

De AEX moest begin deze week al terug tot net boven de 520 punten maar we zien daar opnieuw veerkracht, de vraag blijft of die 520 vast kan worden gehouden de komende dagen. Tot nog toe wist de AEX zich steeds weer te herpakken richting de 527-528 punten maar de GAP van april tussen de 512 en de 520 punten wacht nog om te worden gedicht. Als de index onder de 520 punten geraakt dan ziet het er niet best uit op de korte termijn, tot nu duikt de index die GAP nog niet in maar het kan zeer snel gaan eens de index de 520 moet loslaten als steun. De AEX blijft zwak in vergelijking met de rest waardoor ik weinig animo zie om echt door te stoten richting de jaartop.

De DAX blijft wat hangen tussen pakweg de 12.700 en de 12.800 punten, dat is een kleine 100 punten onder de hoogste koers ooit. Weerstand blijft de 12.870 punten, bij een uitbraak kan de DAX op zoek naar de 13.000 punten maar dan zal de markt verder omhoog moeten met vooral nieuwe en dus hogere toppen op Wall Street want daar wordt de richting momenteel bepaald. Bij winstnemingen ofwel een correctie moeten we kijken naar de 12.700 punten als eerste steun, later komen de 12.600 en de 12.500 punten aan bod als richtpunten. De belangrijke steun wacht nog steeds rond de 12.390 punten waar de oude toppen wachten op een terugtest.

Brent olie:

De olie blijft wat hangen tussen de bodemzone 47,5-48 dollar nu, de 46,5 wacht nog op een terugtest want daar wacht de bodem van mei nog. Weerstand nu eerst de 49 dollar met daar net boven de 50 en de 51-52 dollar. De olie blijft zwak en dat is al sinds de OPEC vergadering het geval. Als de olie weer onder druk komt te staan dan voorzie ik een snel een test van de bodem rond de 46,5 dollar. Vandaag krijgen we de voorraden uit de VS binnen, rond 16:30 kunnen we weer beweging verwachten.

 

Guy Boscart, US Markets.