Nieuws/Financieel
1354292
Financieel

Expatregeling onder vuur

De regeling waardoor expats minder inkomstenbelasting betalen dan hun Nederlandse collega's ligt onder vuur van de FNV. De regeling leidt tot verdringing, aldus de vakbond.

Gisteren stuurde het Ministerie van Financiën op aandringen van de Tweede Kamer een evaluatie over de expatregeling naar de Kamer. Volgens het ministerie is er geen sprake van verdringing en is het belastingvoordeel voor expats goed voor het Nederlandse investeringsklimaat.

Maar de FNV denkt daar anders over. Vooral onder ict'ers zou er sprake zijn van verdringing. De vakbond stelt dat de regeling met name door banken als ING en ABN Amro misbruikt wordt om ICT’ers uit landen zoals India te halen, terwijl er 7600 Nederlandse ICT’ers werkloos zijn.

Schaarste

Een ander punt is de gebrekkige controle. Er moet sprake zijn van schaarste in een bepaald vakgebied voordat expats met belastingvoordeel naar Nederland kunnen worden gehaald, maar daar wordt al sinds 2012 niet op gecontroleerd, constateert de FNV.

Het enige criterium is het inkomen, dat nu ligt op minimaal 37.000 euro bruto per jaar (en 28.125 euro bij mensen onder de 30 met een mastertitel). Iedereen die meer verdient, kan dus zonder verdere beperkingen naar Nederland worden gehaald en gebruik maken van de 30%-regeling. Dat houdt in dat zij 30% van het bruto inkomen mogen aftrekken en alleen over wat over blijft belasting betalen.

"Deze regeling spekt uiteindelijk alleen de bedrijven, en dat moeten we met zijn allen opbrengen, terwijl Nederlandse vakmensen thuiszitten", aldus FNV-bestuurder Tuur Elzinga.