Nieuws/Financieel
1354296
Financieel

Damrak in ban rentebesluit VS

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent woensdag naar verwachting rustig. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen het kalm aan doen.  De beurshandel staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve later op de dag.

Kenners zijn er vrijwel van overtuigd dat de Fed woensdag na sluiting van de Europese markten de rente met 25 basispunten gaat verhogen. Beleggers zullen dan ook met name letten op mogelijke signalen over het toekomstige monetaire beleid van de centrale bank en of de rente dit jaar nog verder wordt opgeschroefd.

Aan het bedrijvenfront staat de Telegraaf Media Groep (TMG) in de belangstelling. Talpa heeft zoals verwacht formeel een tegenbod uitgebracht op TMG. Het bedrijf van mediamagnaat John de Mol biedt 6,50 euro per aandeel. Dat is een halve euro meer dan het bod van de Vlaamse NRC-eigenaar Mediahuis en de huidige grootaandeelhouder van TMG, de familie Van Puijenbroek.

Chipmachinemaker ASML en verzekeraar NN Group zullen mogelijk bewegen op aanbevelingen van analisten. Citi schroefde het beleggingsadvies voor ASML op naar kopen en NN kreeg een outperform-advies bij Credit Suisse.

In Madrid opende het Spaanse kledingconcern Inditex zijn boeken. De eigenaar van bekende modeketens als Zara, Pull & Bear en Bershka zag zijn resultaten in het eerste kwartaal flink groeien. Het concern meldde ook dat de positieve trend in de eerste weken van het nieuwe kwartaal heeft doorgezet.

Op de Europese beurzen werden dinsdag overwegend kleine winsten geboekt. In Amsterdam klom de AEX-index 0,3 procent tot 523,39 punten. De MidKap steeg 0,4 procent. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,6 procent. De FTSE in Londen zakte 0,2 procent.

Ook in New York gingen de beurzen vooruit. Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent in de plus op 21.328,88 punten. De S&P 500 steeg 0,5 procent en bereikte een nieuw recordslotstand van 2440,35 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,7 procent tot 6220,37 punten.

De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1195 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 45,96 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,9 procent tot 48,26 dollar per vat.