Nieuws/Financieel
1354514
Financieel

Nieuwe topman voor industriereus GE

John Flannery

John Flannery

BOSTON (AFN) - General Electric (GE) krijgt een nieuwe topman. John Flannery neemt per 1 augustus de dagelijkse leiding over het Amerikaanse industrieconcern over van Jeff Immelt. Vanaf 1 januari volgend jaar is hij daarnaast voorzitter van de raad van bestuur. Immelt gaat dan met pensioen.

John Flannery

John Flannery

Flannery (55) werkt al dertig jaar voor GE. In verscheidene functies heeft hij volgens het bedrijf een bepalende invloed gehad op de huidige koers, de financiële gezondheid en de sterke marktpositie van GE. Hij staat momenteel aan het hoofd van GE Healthcare, de medische tak die behoort tot de voornaamste concurrenten van Philips.

Immelt (61) is sinds 2000 de hoogste baas bij GE en heeft het bedrijf door onder meer de financiële en economische crisis in de jaren na 2008 geloodst. Onder zijn leiding heeft het concern zich toegelegd op een aantal specifieke terreinen, zoals energie, luchtvaart en medische apparatuur.

Afscheid

Van de activiteiten op het gebied van onder meer bankieren en consumentenelektronica heeft GE de afgelopen jaren vrijwel volledig afscheid genomen. Vorige week werd bekend dat het bedrijf, in navolging van branchegenoten als Philips en Siemens, ook zijn verlichtingsdivisie grotendeels wil afstoten.

Dat GE nog verder het mes zet in zijn aanbod aan producten en diensten, heeft ook te maken met druk van een activistische aandeelhouder. Investeerder Trian Fund Management stapte in oktober 2015 in en dringt sindsdien aan op scherpere keuzes. Op de beurs doet het aandeel GE het desondanks nog altijd slechter dan gemiddeld.

Ook kreeg GE onder voorwaarden groen licht van toezichthouders in de VS voor het samenvoegen van zijn energiedivisie met oliedienstverlener Baker Hughes. Door de samenvoeging ontstaat een nieuw, beursgenoteerd bedrijf met een gecombineerde omzet van 32 miljard dollar. Met de fusie hoopt GE een betere marktpositie te verwerven als de mondiale oliemarkt verder aantrekt.