Nieuws/Financieel
1354534
Financieel

Staat doet weer plukje ASR in de verkoop

ASR-hoofdkantoor in Utrecht.

ASR-hoofdkantoor in Utrecht.

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse staat doet opnieuw een pluk aandelen van verzekeraar ASR van de hand. Dat maakte NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, maandag bekend.

ASR-hoofdkantoor in Utrecht.

ASR-hoofdkantoor in Utrecht.

Het zal gaan om circa 25 miljoen aandelen. Door de transactie zal het belang van de Staat naar verwachting afnemen van 36,8 tot uiteindelijk 20,9 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. De verkoopprijs en het definitieve aantal aandelen dat wordt verkocht, worden nog op een later tijdstip bepaald.

De transactie zal naar verwachting worden afgewikkeld op 15 juni. ASR heeft al laten weten 3 miljoen van de eigen aandelen in te kopen.

Fortis Nederland

De Nederlandse overheid bracht ASR ongeveer een jaar geleden naar de beurs. ASR omvat de oude verzekeringsonderdelen van Fortis Nederland. Die werden in 2008 genationaliseerd, vanwege de ondergang van Fortis.

De nu aangekondigde verkoop heeft overigens ook gevolgen voor de overeenkomst die bepaalt hoeveel de Staat in de melk te brokkelen heeft bij ASR. Doordat het belang tot minder dan een derde wordt teruggebracht vervallen bepaalde goedkeuringsrechten. Nu moet NLFI bijvoorbeeld nog een fiat geven als ASR voor 10 procent aan eigen vermogen wil afstoten of verwerven, legt een woordvoerder uit. Dat is straks niet meer het geval.

Het is bedoeling dat het belang van de Staat in ASR op termijn helemaal wordt afgebouwd. Om te zorgen dat dit geleidelijk gebeurt, is afgesproken dat NLFI na deze verkoop zestig dagen moet wachten voor opnieuw een pluk aandelen mag worden aangeboden.