Nieuws/Financieel
1354608
Financieel

'Openingsverlies voor Damrak'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs op Beursplein 5 zal maandag naar verwachting met verlies openen. Ook de andere Europese beurzen lijken overwegend lager te beginnen. De beurs in Parijs zal mogelijk profiteren van een positieve verkiezingsuitslag voor de Franse president Emmanuel Macron. Zijn partij kan volgens de exitpolls rekenen op een ruime meerderheid in het Franse parlement.

De beurshandel staat deze week vooral in het teken van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat woensdag bekend wordt gemaakt. Economen verwachten dat de Fed de rente zal verhogen. Fed-voorzitter Janet Yellen zal ook een toelichting geven die nauwlettend zal worden bestudeerd voor aanwijzingen over het toekomstige rentebeleid.

Ook de Britse en Japanse centrale banken houden later in de week beleidsvergaderingen. Verder komt er een behoorlijke hoeveelheid aan Europees en Amerikaans macro-economisch nieuws naar buiten.

TMG

Op het Damrak staat Telegraaf Media Groep (TMG) in de schijnwerpers. Talpa heeft het verzoek bij de Ondernemingskamer om een onderzoek te gelasten naar het beleid en de gang van zaken bij TMG ingetrokken. Talpa is wel nog steeds van plan om het bod op TMG, van 6,50 euro per aandeel, door te zetten, ondanks dat TMG al heeft ingestemd met het bod van het Vlaamse krantenbedrijf Mediahuis en de familie Van Puijenbroek.

In Londen zal het aandeel van luchtvaartmaatschappij British Airways mogelijk reageren op het nieuws dat de staking van cabinepersoneel, die vanaf 16 juni vier dagen zou duren, is opgeschort.

Wall Street

De Europese beurzen sloten vrijdag hoger. De AEX won 0,7 procent tot 527,30 punten. De MidKap klom bijna 1 procent tot 815,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent. De FTSE in Londen eindigde 1,1 procent in de plus.

Wall Street ging gemengd het weekend in. De technologiebeurs Nasdaq dook 1,8 procent omlaag na een kritisch rapport van Goldman Sachs over de techfondsen. De Dow-Jonesindex won 0,4 procent en de S&P 500 zakte 0,1 procent.

Euro

De euro was 1,1213 dollar waard, tegen 1,1186 dollar bij het slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 46,04 dollar. Een vat Brentolie werd ook 0,5 procent duurder, op 48,37 dollar.