Nieuws/Financieel
1354800681
Financieel

Lufthansa krimpt vloot in vanwege coronacrisis

De Duitse luchtvaartreus Lufthansa neemt afscheid van tientallen van zijn vliegtuigen in een poging de kosten omlaag de krijgen nu de coronacrisis de sector in problemen brengt.

Het concern neemt onder meer versneld afscheid van een zestal Airbus A380 superjumbo’s die al in de etalage stonden. Verder worden nog eens 12 zogeheten widebody-vliegtuigen uit de vloot genomen. Verder neemt Lufthansa afscheid van elf ’kleinere’ A320-jets.

Naast het terugbrengen van de capaciteit in Frankfurt en München staakt Lufthansa de activiteiten van prijsvechter Germanwings. Verder wordt het netwerk van dochter Eurowings, dat zich ook op het goedkopere segment richt, ingeperkt. Ook hier worden toestellen buiten gebruik gesteld. Op termijn zal ook ingegrepen worden bij de vloot van Austrian Airlines en Brussels Airlines.

Volgens Lufthansa kan het nog maanden duren voordat reisrestricties wereldwijd worden opgeheven. Daarnaast duurt het volgens de onderneming jaren alvorens de situatie wereldwijd weer is zoals die was voor de crisis. Om de situatie het hoofd te bieden praat Lufthansa met overheden in Duitland, Zwitserland en Oostenrijk over noodsteun. Mogelijk dat de Duitse overheid een belang neemt in het bedrijf.

Naar verluidt heeft Lufthansa de beschikking over iets meer dan 5 miljard euro aan liquiditeit. Het bedrijf maakt maandelijks naar schatting 1 miljard euro aan kosten.