Nieuws/Financieel
1355323
Financieel

Neways: omzet naar €500 miljoen

Son en Breugel - Neways is de afgelopen vijftien jaar verdubbeld naar een omzet van bijna €400 miljoen en ruim 2550 werknemers. Als het aan bestuursvoorzitter Huub van der Vrande ligt, groeit de omzet van de Brabantse elektronicatoeleverancier door naar een half miljard euro.

Van der Vrande (61) kan niet exact aangeven wanneer deze mijlpaal wordt bereikt. Maar hij vindt het belangrijk om dit doel te hebben voor de komende jaren. „Het zal ook niet in een rechte lijn gaan. De ene keer maak je een grote sprong vooruit, terwijl je daarna weer een stapje terug zet.”

Top vijf

Neways profiteert momenteel van de positieve economie, waardoor de orderportefeuille goed gevuld is. Ook de overname van de Duitse Bus Group uit 2014 werpt haar vruchten af. Sinds deze aankoop behoort het concern uit het Brabantse Son en Breugel tot de vijf grootste elektronicatoeleveranciers van Europa.

Naast trouwe klanten als ASML en Philips Healthcare krijgt Neways steeds meer voet aan de grond bij Duitse multinationals als Audi, BMW, Porsche en Siemens. „Onder de nieuwe klanten die wij mogen verwelkomen, zitten wereldspelers. Zij kiezen mede voor ons, omdat wij nu een bepaalde omvang hebben”, legt Van der Vrande uit.

Neways verwacht eveneens te kunnen groeien dankzij toenemende defensiebestedingen. De onderneming maakt elektronica en bekabeling voor onder meer pantservoertuigen en de helm van helikopterpiloten. „Ik zit natuurlijk niet te wachten op oorlog”, benadrukt de Brabantse ondernemer.

Militaire tech

„Maar als je ziet wat militairen tegenwoordig aan elektronica in hun uitrusting hebben: dat is pure hightech. Zij willen slimmer zijn dan hun tegenstander. Innovatie maakt daarbij meestal het verschil.”

Van der Vrande heeft eveneens hoge verwachtingen van een vondst van Neways op het gebied van micro-elektronica, die kan worden toegepast in vrijwel onzichtbare gehoorapparaten, medische implantaten en sensoren van auto’s. „Onze klanten zitten op deze mini-achtige applicaties te wachten. We hebben inmiddels acht prototypes voor ze ontwikkeld. Enkele daarvan kunnen bijna al in productie worden genomen.”