Financieel/Geld
1355792225
Geld

We aten meer groente en fruit in 2020

ZOETERMEER (ANP) - Veel Nederlanders hebben extra goed voor zichzelf gezorgd in ’coronajaar’ 2020. De consumptie van verse groenten en fruit steeg hoewel de horeca een deel van het jaar dicht was. De extra aankopen van huishoudens maakte de afname in de horeca meer dan goed.

Dat meldt belangenorganisatie GroentenFruithuis.

De totale consumptie van groenten en fruit lag 4% hoger dan in 2019. Huishoudens kochten 9% meer groente en fruit. Opvallend was daarbij dat de verkoop van ongesneden groente harder steeg dan die van voorgesneden groente. De laatste jaren was dat juist andersom.

Tijd voor koken

Volgens GroentenFruithuis is daarin te zien dat er meer tijd werd genomen om te koken. Dat viel ook te merken aan de toegenomen verkoop van verspakketten en maaltijdpakketten.

Groenten als paprika, ui, courgette, prei en aubergine verkochten in het bijzonder meer. Bij het fruit deden sinaasappels, avocado’s, mandarijnen en blauwe bessen het goed.

Restaurants

Door restaurants en cateraars werd 45% minder groente en fruit geserveerd. Daarmee kwam een einde aan een aantal jaren van groei van het eten van groente en fruit buitenshuis.

GroentenFruithuis stelt dat Nederlanders gemiddeld nog lang niet de aanbevolen 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag eten. Zelfs als de groei van 4% per jaar aanhoudt, duurt dat nog jaren.