Nieuws/Financieel

Siemens wil ziekenhuis bouwen in Beverwijk

Bloomberg

Het Duitse elektronicaconcern Siemens wil een compleet ziekenhuis bouwen en daarna verhuren. Het complex moet de vervanger worden van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Bloomberg

Het Beverwijkse ziekenhuis, dat nauw is verbonden met het Brandwondencentrum, is dringend toe aan een grootscheepse renovatie of nieuwbouw. De financiering en uitvoering ervan is al jarenlang een heikel punt in de regio.

De samenwerking met Siemens moet de problemen in één klap oplossen. Siemens bouwt en financiert het complex, zo is het plan. Na de bouw zal het gebouw, inclusief de medische apparatuur, worden gehuurd door het Rode Kruis Ziekenhuis. Naar de precieze financiële en bestuurlijke constructie wordt een onderzoek gedaan door het ziekenhuis, de gemeente Beverwijk en Siemens.

Ongebruikelijk

De structuur waarbij de leverancier van de apparatuur ook de volledige bouw van een complex financiert, is ongebruikelijk. Siemens heeft er enige ervaring mee met de bouw en exploitatie van een operatiekamer in een Zeeuws ziekenhuis. Een compleet ziekenhuis bouwen en daarna verhuren, is nog niet gedaan.

Siemens heeft, net als het Nederlandse Philips, in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in medische technologie. De plek van het nieuwe ziekenhuis is vlak bij het bestaande ziekenhuis, dus op loopafstand van het centrum van Beverwijk en het station.

Lees meer over