Nieuws/Financieel
1358191232
Financieel

'Kostenbesparingen AF-KLM lijken uitgewerkt'

Amsterdam - Het is de vraag of de kostenbesparingen bij Air France-KLM nog het gewenste effect hebben. Dat stellen analisten van Bernstein na de kwartaalcijfers van de luchtvaartcombinatie, die minder waren dan verwacht. De omzet werd volgens de marktvorsers geremd door een teruggang bij de langeafstandsvluchten.

Die teruggang noemen analisten van ING de "negatieve verrassing" van de kwartaalcijfers die toch al "niet sterk" waren. Toch verwachten zij dat de markt zich nu vooral zal richten op de toekomstplannen van Air France-KLM, die topman Ben Smith volgende week zal presenteren. ING heeft een hold-advies met een koersdoel van 8 euro.

Analisten van Morgan Stanley wijzen op de prognose van Air France-KLM zelf die uitgaat van hogere brandstofkosten. Ook zal de groei bij Transavia trager verlopen, denkt de luchtvaartonderneming. De kenners van Morgan Stanley denken daarom dat het tijd wordt om hun verwachtingen voor het hele jaar naar beneden bij te stellen.

Neergang

De consensus van analistenverwachtingen ging al uit van een winstval in het hele jaar. Daarom moet Air France-KLM volgens Bernstein laten zien dat de neergang grotendeels te wijten is aan eenmalige tegenvallers om zo het vertrouwen van beleggers te behouden.

Het aandeel Air France-KLM kende donderdag kort na de openingsbel de grootste koersdaling sinds februari. De luchtvaartcombinatie stond rond 09.45 uur 4,2 procent lager op 10,34 euro.