Nieuws/Financieel
1358316
Financieel

Dijsselbloem positief over Air France KLM

De nieuwe aandeelhouders van luchtvaartmaatschappij van Air France KLM zijn positief voor KLM en Schiphol. Dat meldt minister Dijsselbloem (Financien) in een brief aan de Tweede Kamer.

Donderdagavond werd bekend dat het Amerikaanse Delta en China Eastern €751 miljoen investeren in Air France KLM. Zij worden daardoor aandeelhouders met een belang van 10%, waarmee ze de tweede zijn achter de Franse staat. Op haar beurt investeren Air France KLM weer in Virgin Atlantic, de luchtvaartmaatschappij van de bekende ondernemer Richard Branson.

Aandeelhouder KLM

Hoewel de Nederlandse regering geen aandeelhouder is van Air France KLM, is Dijsselbloem wel geinformeerd door het bestuur van de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij. De Nederlandse staat houdt 5,9% van de aandelen van KLM.

Meer ruimte investeringen

De minister zegt dat de kapitaalinjectie die het Amerikaanse Delta en China Eastern in Air France KLM doet, deels tot doel heeft om de balans te versterken. Ook krijgt KLM meer ruimte om te investeren, aldus de kamerbrief. De minister verwacht positieve gevolgen voor het bestemmingennetwerk van Schiphol.

Aandacht vragen

"Het is voor Nederland van belang dat KLM de mogelijkheid behoudt om te groeien en te investeren", aldus de minister. Wat voor garanties er eventueel gesteld wordt niet duidelijk gemaakt. Het kabinet zal 'aandacht blijven vragen", aldus Dijsselbloem.

Positief

De minister komt tot zijn oordeel omdat bestuur en commissarissen van KLM positief zijn over de deal, volgens Dijsselbloem een 'belangrijk' signaal. Ook de Nederlandse bestuurders van Air France KLM: Jaap de Hoop Scheffer, Alexander Wynaents, Leni Broeren en Hans Smits zijn positief, aldus de minister. Overigens straften beleggers vrijdag het aandeel Air France KLM af op de beurs na bekendmaking van de plannen.

Piloten kritisch

De Nederlandse piloten zijn ook kritisch, na aanvankelijk een positief oordeel. In een brief naar de achterban stelt de Nederlandse Vereniging Verkeersvliegers (VNV) dat ze vragen heeft bij de toekomstige bestuurs- en aandelenstructuur en hoe de Nederlandse invloed op de holding dan gegarandeerd blijft.