Nieuws/Financieel
1358349
Financieel

'Uitbreiding economische sancties voor Qatar'

De skyline van Doha, hoofdstad van Qatar.

De skyline van Doha, hoofdstad van Qatar.

De buurlanden van Qatar willen nieuwe economische sancties opleggen. Zij komen zondag bijeen in Bahrein, om hun boycot van Qatar te bespreken.

De skyline van Doha, hoofdstad van Qatar.

De skyline van Doha, hoofdstad van Qatar.

Dat meldt de pan-Arabische krant Al Hayat. Saoedi-Arabie, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten verbroken begin juni alle banden met Qatar. Saoedi-Arabie sloot de grens met het buurland. Daarnaast werden alle zee- en luchtverbindingen tussen de landen en Qatar afgesloten, waarmee ze de gasexport van Qatar wilden verhinderen.

Terrorisme

De vier landen kwamen tot hun stap omdat Qatar terroristische activiteiten zou financieren en Iran te veel zou steunen. Koeweit probeerde in het conflict te bemiddelen, daarbij gesteund door de Verenigde Staten en Turkije, maar dat leidde niet tot een oplossing.

Groenten en zuivel

Turkije en Iran voorzien het land nu van vers voedsel, zoals zuivel, kip en groente. Oman heeft de haven opgesteld voor Qatar, nu die van de Verenigde Arabische Emiraten niet toegankelijk zijn. Uit Nederland haalt Qatar veel groenten en fruit. Dat komt nog steeds via een omweg langs Iran met Qatar Airways aan in het land.