Nieuws/Financieel
1358476741
Financieel

Wall Street eindigt licht in de plus

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met kleine plussen de handel uitgegaan. Wall Street leek weer wat voorzichtiger over een mogelijke deal tussen Peking en Washington in de zich voortslepende handelsoorlog. Die hoop was vorige week juist weer wat aangewakkerd.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 28.036,22 punten. De brede S&P 500 steeg ook 0,1 procent, tot 3122,03 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq ging met eenzelfde percentage omhoog, naar 8549,94 punten.

Handelsvertegenwoordigers zouden dit weekend een "constructief" gesprek hebben gehad over de eerste fase van de handelsdeal die momenteel wordt uitonderhandeld. De Chinese centrale bank verraste op zijn beurt met het verlagen van de zogenoemde zevendaagse reporente. Dit zorgde voor speculatie over meer stimuleringsmaatregelen voor de Chinese economie.

Trump bij Fed

Verder had president Donald Trump een ontmoeting met Federal Reserve-baas Jerome Powell. Daarin is volgens de twee veel besproken, maar het hoofd van de centrale bank zou Trump geen verwachtingen over het monetaire beleid hebben gegeven.

Computer- en printerfabrikant HP zakte bijna 1 procent. Het bedrijf wees een ongevraagd overnamebod van kopieermachine- en printerfabrikant Xerox af. HP wees onder meer op de schuldenberg die een deal zou opleveren.

Cosmeticaproducent Estée Lauder maakte op zijn beurt bekend de aandelen van het Zuid-Koreaanse Have & Be die het nog niet bezit over te nemen. Estée Lauder betaalt 1 miljard dollar voor twee derde van de stukken. Het aandeel won juist 1 procent.

Luchtvaartshow Dubai

Ook was er belangstelling voor de luchtvaartsector. In Dubai is momenteel een grote luchtvaartshow aan de gang. Luchtvaartbedrijven gebruiken dergelijke shows doorgaans om grote deals aan te kondigen. Vliegtuigmaker Boeing (min 0,6 procent) zag een grote bestelling van Etihad Airways deels geannuleerd worden.

De euro noteerde op 1,1073 dollar, tegen 1,1080 bij sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 56,91 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1,6 procent in waarde, tot 62,27 dollar per vat.