Nieuws/Financieel
1358655
Financieel

Farmaceut GSK zet mes in programma's

LONDEN (AFN) - GlaxoSmithKline (GSK) zet het mes in een aantal van zijn programma's. De Britse farmaceut kondigde aan vooral te gaan investeren in rendabelere medicijnen en erkent dat het bij het toewijzen van fondsen soms ,,moeilijk keuzes" zal moeten maken. Daardoor zal de financiering in onder andere experimentele medicijnen op termijn opdrogen.

GSK wil circa 80 procent van het beschikbare geld toewijzen aan de ontwikkeling van therapieën voor ademhalings-, HIV-, oncologie- en ontstekingsstoornissen.

Op termijn wil het bedrijf dertig van zijn preklinische en klinische programma's stoppen of van de hand doen. De divisie die zich bezighoudt met zeldzame ziekten wordt mogelijk in de etalage gezet. De farmaceut had eerder al aangekondigd zijn bedrijfsvoering te gaan herzien.

GSK sloot het tweede kwartaal af met een omzet van 7,3 miljard pond, hetgeen een stijging betekende met 12 procent, geholpen door de waardedaling van het zwakkere pond. Op basis van gelijke wisselkoersen was sprake van een plus van 3 procent.

De aangepaste winst kwam uit op 1,3 miljard pond.