Nieuws/Financieel
1358673
Financieel

Bitcoin dik boven $10.000

Bitcoin bereikt de grens van $10.000 op een platform.

Bitcoin bereikt de grens van $10.000 op een platform.

Bitcoin noteert woensdag ruim boven $10.000 per stuk op het grote beursplatform Coindesk. Dinsdag ging de digitale munt al op een van de honderd andere online beurzen voor het eerst in zijn bestaan kort door deze grens.

Bitcoin bereikt de grens van $10.000 op een platform.

Bitcoin bereikt de grens van $10.000 op een platform.

Redactie DFT

Kort erna zakte die prijs bij platform Coinmarketcap terug. In de nacht van dinsdag op woensdag schoof de cryptomunt echter weer omhoog, op de toenemende vraag op de grote beurzen, en bleef boven de magische grens.

$180 miljard

Woensdag bereikte de munt rond elf uur de stand van $10.700 per stuk bij Coindesk. Dit jaar staat 900% winst op de teller. De munt - waarvan er maximaal 21 miljoen in omloop komen - heeft een marktwaarde van ruim $180 miljard.

De beweging is al langer opwaarts. De munt is een hype geworden, in twee weken won de munt 45% aan waarde en stroomden beleggers toe.

In de markt bestaat euforie maar ook twijfel over in hoeverre de munt kan doorstijgen.

’Bedrog’

Vorige maand ging de beweeglijke munt door de grens van $5000 per stuk. Begin 2017 begon voor de meest verhandelde munt nog met $750 per stuk.

Bankiers als Jamie Dimon noemden de bitcoin ’bedrog’, terwijl het grote beursplatforms CME Group in Chicago juist futures op de meest verhandelde munt gaat brengen.

„Dat de munt door deze grens gaat, is niet anders dan dat bitcoin door $9000 ging. Het zou goed zijn als we met zijn allen een stapje terugdoen en kijken wat je er mee kunt doen. Maar dat sneeuwt onder door het speculatieve karakter”, zegt Robert Reinder Nederhoed van platform Bitmymoney dinsdag. „Relevanter wordt dit omdat dat je je bitcoin bijvoorbeeld als een mailtje doorstuurt om geld over te boeken naar iemand anders zonder tussenkomst van een bank, over nationale grenzen heen.”

Maar achter bitcoin zelf zit volgens hem geen verdienmodel, zoals bij een bedrijf, anders dan de het digitale protocol dat te gebruiken is.

Speculatie

De toezichthouder voor de Nederlandse financiële markten, AFM, en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwden eerder voor het hoog speculatieve gehalte van de markt. De munt is in zijn bestaan sinds 2005 ook sterk in waarde gedaald. Talloze economen waarschuwen al geruime tijd dat de prijsbubbel kan knappen en bezitters al hun geld kwijt raken.

Volgens experts zijn sinds de zomer talloze speculanten in de markt gekomen die proberen de prijs op te jagen.

Veel beleggers en instellingen bestuderen daarnaast de waarde van de blockchain, het digitale netwerk waarop alle transacties zoals die van de bitcoin en nog een duizendtal verhandelde crypotomunten worden vastgelegd. Nederlandse banken zien bijvoorbeeld veel potentieel.

Fed twijfelt

De Federal Reserve meldde dinsdagavond dat de bitcoin nog te weinig volume heeft om als serieus alternatief te kunnen dienen.

Anderen zetten hun vraagtekens bij de juridische zekerheid, de veiligheid en de geschiktheid van blockchain als internationale standaard in het financiële verkeer.

Waarom bitcoin juist nu zo populair is geworden.