Nieuws/Financieel
1359369
Financieel

STARTER VAN DE WEEK Airline-Refund helpt reiziger

Prijsvechtend claimbedrijf

Olaf Goulooze helpt passagiers te krijgen waar ze recht op hebben.

Olaf Goulooze helpt passagiers te krijgen waar ze recht op hebben.

Amsterdam - Claimbedrijven zijn de luis in de pels van luchtvaartmaatschappijen. De vervoerders doen er alles aan om onder de verplichting uit te komen dat passagiers recht hebben op een vergoeding bij vertraging, annulering, overboeking en het missen van een aansluitende vlucht. Waar de individuele consument zich soms onterecht uit het veld laat slaan, zijn claimbedrijven vasthoudender. Airline-Refund is een nieuwe speler.

Olaf Goulooze helpt passagiers te krijgen waar ze recht op hebben.

Olaf Goulooze helpt passagiers te krijgen waar ze recht op hebben.

Oprichter Olaf Goulooze (26) meent dat de markt groot genoeg is. „We onderscheiden ons door een lagere commissie te vragen en een totaalpakket te bieden. We helpen ook bij treinvertragingen, zoekgeraakte of beschadigde bagage en gemiste vluchten door drukte op de luchthaven.” Het bedrijf werkt op basis van ‘no cure no pay’ en vraagt 18% commissie over de verkregen vergoeding.

Goulooze studeerde bij HBO Rechten af op het onderwerp passagiersrechten. „Ik heb een hekel aan onrecht. Mensen zijn vaak boos als ze contact met ons opnemen, bijvoorbeeld omdat een maatschappij niet ingaat op hun ingebrachte claim. Het geeft een voldaan gevoel als je ze kunt helpen.”

Sinds 2005 hebben reizigers recht op vergoeding als hun vlucht meer dan drie uur later dan gepland op de bestemming aankomt. De hoogte is wettelijk vastgesteld en afhankelijk van de vluchtafstand. Tot 1500 km is het bedrag per persoon €250, tot 3500 km €400 en daarboven €600.

Goulooze: „In beginsel zijn de regels duidelijk. Maatschappijen kunnen zich echter beroepen op overmacht zoals slecht weer of een vogel die in de motor is gevlogen. Dat doen ze regelmatig ten onrechte. Soms reageren maatschappijen simpelweg niet op claims. Veel consumenten laten het er dan bij zitten.”

Claimbedrijven zoals Airline-Refund niet. „Als mensen een claim bij ons indienen, checken we eerst op rechtsgeldigheid. Circa één op de tien valt dan af. Van de overblijvers verzamelen we alle benodigde documenten, schrijven een claimbrief en dienen deze in bij de maatschappij.”

Een aantal maatschappijen weigert volgens Goulooze pertinent om inhoudelijk te reageren. „Anderen reageren juist heel netjes en betalen relatief snel uit.” In het uiterste geval stapt het claimbedrijf naar de rechter. Dit kost de gedupeerde reizigers niets extra.

Airline-Refund werkt samen met de Amsterdamse advocatenkantoren Fruytier Lawyers in Business en Wijsman Advocatuur. „We proberen het eerst zelf, maar als het niet lukt en we er zeker van zijn dat de klant recht heeft op een vergoeding, schakelen we een advocaat in. Maatschappijen zoeken de grens op en dan is het soms nodig om je tanden te laten zien.”