Nieuws/Financieel
1360074
Financieel

Air-France-KLM positief over zomerboekingen

AIX-EN-PROVENCE (AFN) - Air France-KLM heeft de stijgende lijn die in het eerste kwartaal werd ingezet, de afgelopen maanden kunnen doortrekken. De boekingen voor het zomerseizoen laten bovendien een ,,gezonde'' groei zien, zegt topman Jean-Marc Janaillac in een zondag gepubliceerd interview met persbureau Bloomberg.

Het luchtvaartbedrijf leed vorig jaar flink onder de nasleep van een reeks aanslagen in Frankrijk, waaronder die in Parijs en Nice. Vooral Japanse en Chinese toeristen lieten het land massaal links liggen en ook het aantal Amerikaanse reizigers liep terug. ,,Maar dit jaar zien wij herstel'', zei Janaillac. ,,Bezoekers uit de Verenigde Staten, China en Japan keren terug.''

In het eerste kwartaal kwam bovendien een einde aan een lange periode waarin de ticketprijzen zwaar onder druk stonden. Vooral de vraag naar duurdere tickets, hoofdzakelijk gericht op zakenreizigers, zat sterk in de lift. Daarmee draait Air France-KLM aanzienlijk beter dan Janaillac eind vorig jaar zelf voor mogelijk hield. Dat is ook beleggers niet ontgaan, het aandeel is dit jaar al ruimschoots in waarde verdubbeld.

Structurele inspanning

Ondanks de verbeterde resultaten blijft de topman erbij dat na KLM ook Air France stappen zal moeten zetten om efficiënter en productiever te worden. ,,Er moet voor de lange termijn een structurele inspanning worden geleverd'', zei hij. De groei werd tot dusver dit jaar vooral gedragen door de Nederlandse poot van de groep en door prijsvechter Transavia.

Janaillac wil de moordende concurrentie van met name de Golfmaatschappijen te lijf gaan met een nieuw dochterbedrijf, dat met goedkoper cabinepersoneel marktaandeel terug moet winnen op de zwaarst bevochten routes. Op die manier denkt de topman ook bij Air France weer meer ruimte te creëren voor groei.

Air France-KLM publiceert maandag de vervoerscijfers over de maand juni en de gehele eerste jaarhelft. De financiële resultaten over die periode worden op vrijdag 28 juli gepresenteerd. Ergens daar tussenin moet duidelijk worden of de piloten van Air France hun fiat geven voor de oprichting van het nieuwe dochterbedrijf.