Nieuws/Financieel
1360076
Financieel

Miljardenovername in Chinese scheepvaart

SHANGHAI (AFN) - Het Chinese scheepvaartconcern COSCO Shipping wil zijn kleinere concurrent Orient Overseas International (OOIL) uit Hongkong overnemen. Het bedrijf liet zondag weten dat het bereid is daar omgerekend zo'n 5,5 miljard euro voor op tafel te leggen.

COSCO trekt samen op met havenbedrijf Shanghai Port Group, dat een belang van bijna 10 procent neemt in de onderneming. Als de overname doorgaat, ontstaat de derde containervervoerder ter wereld, achter het Deense A.P. Moller-Maersk en het in Zwitserland gevestigde Mediterranean Shipping Company.

Op een samensmelting van de twee grote Chinese rederijen werd al enkele maanden gespeculeerd. De containerbranche kampt al langer met ongunstige marktomstandigheden. Door overcapaciteit staan de marges onder druk en hebben veel bedrijven grote moeite om uit de rode cijfers te blijven.

Ook de concurrentie probeert door schaalvergroting de kosten te drukken. Zo is Maersk bezig zijn Duitse rivaal Hamburg Süd in te lijven, en nam het Franse CMA CGM vorig jaar branchegenoot Neptune Orient Lines (NOL) uit Singapore over.