Nieuws/Financieel
1361671357
Financieel

KPN: geen andere prognose ondanks corona

Den Haag - KPN had in het tweede kwartaal te maken met een stevige daling van de inkomsten uit internationale roaming. Dat kwam volgens het telecombedrijf omdat er vanwege de coronacrisis nauwelijks nog zakelijke reizen buiten Europa werden ondernomen.

In eigen land zag KPN het gebruik van bepaalde diensten juist oplopen, waardoor de totale impact van de coronacrisis beperkt bleef. KPN houdt voorlopig vast aan zijn eerder gestelde financiële verwachtingen en keert binnenkort gewoon een interim-dividend uit aan de aandeelhouders.

Topman Joost Farwerck stelt dat veel Nederlandse klanten aan het begin van de coronacrisis buiten hun bundel gingen met hun datagebruik. Maar dat verschijnsel was slechts tijdelijk. Verder was er door het vele thuiswerken sprake van een toename van het internetgebruik door mensen thuis. Ook ging het goed met de aanwas van klanten, ondanks de aanhoudende concurrentie op de markt. Farwerck geeft aan dat KPN afgelopen periode vooral wist te profiteren van al eerder ingezette kostenbesparingen. Een extra ingreep als gevolg van de coronacrisis acht het bedrijf dan ook niet nodig.

De kwartaalopbrengsten zakten met bijna 5 procent vergeleken met een jaar terug, tot 1,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging daarbij met 1,5 procent naar beneden. Maar als gecorrigeerd wordt voor eerdere desinvesteringen dan kwam dit winstcijfer net iets hoger uit. Onder de streep bleef 135 miljoen euro over. De nettowinst bedroeg een jaar geleden nog 128 miljoen euro.

"’Niet geprofiteerd van thuiswerken’"

DFT-verslaggever Edwin van der Schoot:

„KPN weet niet echt te profiteren het noodgedwongen massale thuiswerken van veel klanten. Weliswaar zijn er minder overstappers die het bedrijf verlaten, en is de kwaliteit van de thuisverbinding belangrijker geworden, de belangrijkste winst (€6-11 miljoen) zit hem onder meer in de kosten die KPN bespaart in het woon-werkverkeer van het eigen personeel. Ondertussen loopt KPN veel internationale roamingverdiensten mis, en zitten er ook nog eens minder mensen mobiel te internetten in het openbaar vervoer. Gemengde gevoelens dus, en een heel lauw ontvangst bij beleggers.”

Volg @Evdschoot op Twitter

Volgens KPN onderstreept de crisis het belang van de eigen inspanningen om de kwaliteit van de digitale infrastructuur van Nederland te verbeteren door middel van grootschalige investeringen. „Wij geloven dat digitalisering een katalysator kan zijn voor het economisch herstel van ons land en tegelijkertijd helpt om de ecologische en sociale uitdagingen van de wereld na corona aan te pakken”, aldus het bedrijf.

Glasvezel

KPN heeft afgelopen kwartaal weer 76.000 extra huishoudens aangesloten op glasvezel. Daar plukt het bedrijf ook de vruchten van. „We zien dat per gebruiker een glasvezelklant 40 tot 50 procent meer uitgeeft aan extra diensten en dat de omzet uit glasvezeldiensten in het tweede kwartaal met 6 procent is gestegen.”

Vorige week werd bekend dat KPN dinsdag zijn 5G-netwerk aanzet, net als rivaal T-Mobile. In het grootste deel van de Randstad en Eindhoven kunnen KPN-klanten met een geschikt toestel vanaf dan gebruikmaken van het nieuwe supersnelle mobiele internet. Het telecombedrijf wil de 5G-dekking daarna in hoog tempo door heel Nederland uitbreiden. Het gaat om een mega-operatie die naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar is afgerond. Branchegenoot Vodafone begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Daarvoor maakte Vodafone gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen.

Analisten

In reactie op de cijfers roemen analisten van Berenberg en KBC het hoger dan verwachte bedrijfsresultaat. Ook ING ziet ’sterkere ebitda-cijfers’. Berenberg ziet verder dat het aantal glasvezelaansluitingen fors is toegenomen ondanks coronabeperkingen.

Wel viel het de marktvorsers van de Duitse bank op dat KPN iets anders omspringt met de vrije kasstroom omdat investeringen in overnames op glasvezelgebied niet meer mee worden genomen. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat KPN grotere mogelijkheden ziet en niet vast wil zitten aan zijn uitgesproken vooruitzichten voor hoeveel het bedrijf gaat investeren.