Nieuws/Financieel
1362858
Financieel

'Negatief begin Amsterdamse beurshandel'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt dinsdag lager te beginnen. Ook de andere Europese beursgraadmeters openen naar verwachting in de min na de nieuwe provocatie van Noord-Korea. Het communistische land vuurde dinsdagochtend een raket af richting Japan.

Op het Damrak kwam Van Lanschot Kempen met cijfers. De Bossche vermogensbeheerder heeft de winst in de eerste jaarhelft bijna verdubbeld vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde onder meer van de verkoop van deelnemingen, maar ook van het gunstige economische klimaat in Nederland.

Ook DPA opende de boeken. De detacheerder boekte in de eerste zes maanden van het jaar minder winst. De omzet nam wel toe. Volgens het bedrijf werden onder meer kosten gemaakt voor werving, selectie en opleiding, mede vanwege de onzekerheden rondom de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Ook betaalde het bedrijf voor overnames.

Consumentenvertrouwen

Op macro-economisch vlak werd bekendgemaakt dat het consumentenvertrouwen in Duitsland opnieuw is verbeterd. De index die het vertrouwen van consumenten in Europa's grootste economie weergeeft, kwam in september uit op 10,9.

In Tokio eindigde de Nikkei 0,5 procent lager op het laagste niveau in bijna vier maanden. Beleggers deden hun aandelen van de hand en zochten hun heil in veiligere havens zoals goud, de Japanse yen en de Zwitserse frank vanwege de oplopende geopolitieke spanningen rond Noord-Korea.

Rood

De Europese beurzen sloten maandag in het rood. De AEX-index zakte 0,5 procent tot 514,76 punten en de MidKap daalde 0,9 procent tot 779,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,4 en 0,5 procent. De beurs van Londen was gesloten vanwege een feestdag.

De aandelenbeurzen in New York gingen met kleine uitslagen de handel uit. De Dow-Jonesindex daalde een fractie tot 21.808,40 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent en technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,3 procent aan.

De euro was 1,1980 dollar waard, tegen 1,1970 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 46,81 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs en werd verhandeld voor 52,12 dollar per vat.