Nieuws/Financieel

GE verzet bakens bij softwaretak

ANP

NEW YORK (AFN) - General Electric (GE) verandert van strategie met zijn divisie die industriële software aanbiedt. GE Digital moet kosten besparen en de winstgevendheid verbeteren. De nieuwe topman John Flannery denkt er volgens bronnen zelfs over om een belang in de divisie te verkopen en uitgebreide samenwerkingen af te sluiten.

ANP

GE heeft de nodige problemen gehad met zijn softwareplatform Predix, dat zaken als windturbines en liften in de gaten houdt en voorspelt wanneer die kapot gaan. Dat kan dan door tijdig onderhoud worden voorkomen. Het platform had technische problemen en dit voorjaar heeft GE twee maanden de tijd genomen om die problemen aan te pakken.

Predix wordt voorlopig vooral aangeboden aan bedrijven in sectoren als energie, luchtvaart en de gas- en oliebusiness. Daar heeft GE al klanten. GE gaat het actief klanten werven in nieuwe sectoren op een laag pitje zetten.

Omzet

Om investeerders meer duidelijkheid te geven over GE Digital, besloot het bedrijf verder om de omzet van hardware voor gasturbinese niet meer mee te tellen bij de omzet van de softwaretak. Dat scheelt 3 miljard dollar, waardoor de verwachte omzet in 2020 nu op 12 miljoen dollar uitkomt.

GE heeft al een aantal grote klanten voor Predix. In het eerste halfjaar gingen de orders voor de sftware met 24 procent omhoog tot 2,3 miljard dollar. Er is echter ook steeds meer concurrentie. van kleine start-ups, maar ook grote bedrijven als Siemens. GE denkt dat de hele markt voor industrieel internet in 2020 circa 225 miljard dollar waard is.

 

Lees meer over