1363203
Financieel

’Uitdagers’ banken azen op Nederland

Spaces in Amsterdam als onderkomen voor onlinebank Revolut.

Spaces in Amsterdam als onderkomen voor onlinebank Revolut.

AMSTERDAM - Na wat gesnuffel werken de eerste buitenlandse internetbanken aan een échte stap op Nederlandse bodem. Zij tuigen teams op om met volledig mobiel bankieren en naar eigen zeggen goedkopere en betere dienstverlening een serieuze aanval op de traditionele banken te openen.

Spaces in Amsterdam als onderkomen voor onlinebank Revolut.

Spaces in Amsterdam als onderkomen voor onlinebank Revolut.

Vanuit een zithoek in de koffiebar van Spaces in de Amsterdamse Vijzelstraat lanceert de Britse bank Revolut een kleine Nederlandse online consumentenbank.

Bankieren bij Revolut is dan ook anders, wil de country manager Evert van der Hoorn van de Britse internetbank maar zeggen. De app van de bank onderscheidt zich door onder meer grotendeels gratis bankieren en pinnen in alle denkbare valuta, voor de echte wisselkoers zonder opslag.

Britse nieuwkomers

Hoewel het voor Nederlandse consumenten en ondernemers al langer mogelijk is een rekening bij Revolut te openen, brengt Van der Hoorn vanuit zijn zithoek alles in gereedheid voor de „officiële lancering.”

Na de start van Bunq in 2015 beginnen nu ook jonge buitenlandse internetbanken zich serieus te roeren in Nederland. De zogenoemde challenger banken Revolut en Loot zijn de eerste Britse nieuwkomers op de Nederlandse markt.

Het lijkt een kwestie van tijd tot concurrenten als Atom, Metro en het Duits/Franse Fidor volgen. Vanuit Duitsland opende N26 een jaar geleden al de deuren voor Nederlandse klanten.

Volgende stappen

N26 zoekt momenteel een manager om in de kleinere eurolanden zoals Nederland de volgende stap te maken. Het in 2013 opgerichte N26 zegt inmiddels een half miljoen klanten in zeventien landen aan zich te hebben gebonden.

Hoeveel Nederlanders in een jaar tijd bij N26 zijn gaan bankieren wil Alexander Weber, hoofd internationale markten, niet openbaren. „Over onze sleutellanden presenteren wij de komende maanden cijfers”, zegt hij.

De landenmanager met onder meer Nederland in de portefeuille moet de app van N26 verder perfectioneren voor nationale eisen en wensen. „Daarna kunnen we doelen vaststellen.”

Lokale teams nodig

Revolut wil de cijfers over Nederland wel openbaren. Van der Hoorn: „Wij hebben 15.000 Nederlandse gebruikers. Wereldwijd zijn het er nu 800.000. Per dag komen er twee- tot drieduizend nieuwe klanten bij. Om te kunnen groeien zijn er toch lokale teams nodig, omdat elk land zijn eigen dingen heeft. Het Nederlandse betalen via iDeal kun je toch beter regelen vanuit een kantoor hier.”

Niet ondenkbaar zijn de andere mogelijkheden van een Nederlands kantoor voor deze nieuwkomers. Weber bejubelt de financiële technologiesector in Nederland. Voor extra diensten, zoals verzekeringen en kredietverlening, willen N26 en Revolut samenwerken met andere fintechs: „De omgeving in Nederland is goed voor ons. Inwoners staan ook heel open voor innovaties.”

Brexit-effect

Voor de Britse challenger banken komt de Brexit er nog eens bij. Zonder Europese banklicentie is de uitrol in de eurozone niet mogelijk. Of Revolut net als de overburen in de Vijzelstraat, RBS-dochter NatWest, een banklicentie in Nederland overweegt wil Van der Hoorn niet zeggen. „Wij zijn ons nu aan het oriënteren, zodat we kunnen handelen als er duidelijkheid is over de gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU”, reageert hij.