Nieuws/Financieel
1363365
Financieel

'Banken Qatar op zoek naar buitenlands geld'

DOHA (AFN) - Banken in Qatar doen er verstandig aan om meer internationale investeerders te zoeken in plaats van te leunen op staatsfinancieringen. Dat advies zou het oliestaatje aan zijn financiële sector hebben gegeven, aldus ingewijden.

Door de aanhoudende boycot tegen het land staat de liquiditeit van Qatar onder druk. Landen als Saudi-Arabië, Egypte en Bahrein bevroren betrekkingen met Qatar. Samen met nog een paar andere landen beschuldigen zij het oliestaatje ervan terrorisme te steunen.

Volgens de bronnen worden banken aangemoedigd om internationaal te lenen om verdere daling van buitenlandse reserves en verdere afwaarderingen van de kredietwaardigheid te voorkomen. Lenen bij de overheid moet daarbij een laatste redmiddel zijn.

De economie van Qatar leunt voor een groot deel op de betrekkingen met buurlanden. Door de verminderde regionale handel staan winsten van bedrijven onder druk. Ook belemmert de kwestie investeringen en de investeringsbereidheid omdat het vertrouwen in Qatar een deuk heeft opgelopen.