Nieuws/Financieel
1363397
Financieel

Heineken schikt met oud-werknemers Congo

BUKAVU (AFN) - Heineken heeft geschikt met een groep oud-werknemers van dochteronderneming Bralima in de Democratische Republiek Congo. Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die de oud-werknemers bijstond, maakte dat bekend. De 168 werknemers hadden de Nederlandse bierbrouwer in oktober 2015 beschuldigd van het schenden van de mensenrechten. De inhoud van de schikking is niet bekendgemaakt.

Bralima zou de werknemers tussen 1999 en 2003 onrechtmatig hebben ontslagen en hebben samengewerkt met de gewelddadige rebellenbeweging RCD-Goma. Die had in die periode de macht in handen in de Oost-Congolese stad Bukavu. Bralima maakte volgens de aanklacht gebruik van de onrust om op grote schaal mensen te ontslaan. Daarvoor vroeg de brouwerij toestemming aan de rebellenbeweging in plaats van aan de bevoegde arbeidsinspectie.

Tegen Heineken werd uiteindelijk een klacht ingediend omdat het als moederbedrijf moest hebben geweten van het gebeurde. Vanaf januari ging Heineken met de klagers in gesprek.