Nieuws/Financieel

ABN Amro keert eerste swapvoorschotten uit

ANP

AMSTERDAM - De eerste mkb-klanten van ABN Amro ontvangen de komende weken een groot deel van de compensatie voor een rentederivaat op een lening.

ANP

‘Enkele honderden’ mkb’ers hebben deze week van ABN Amro een brief gekregen met hierin een aanbod om een voorschot van de uiteindelijke compensatie te ontvangen. Het gaat om 80% van de vergoeding die een speciale derivatenfabriek van de bank voorlopig heeft berekend. ABN Amro belooft het voorschot uit te keren binnen vier weken nadat de klant akkoord is gegaan met het aanbod, dat geldt tot 27 september.

De komende weken worden meer voorschotvoorstellen naar klanten verstuurd, laat een woordvoerder van ABN Amro weten. De mkb’ers die als eerste iets krijgen uitgekeerd zijn klanten die door financiële problemen in de ziekenboeg van de bank zitten, de afdeling Bijzonder Beheer. Al deze klanten moeten voor het einde van dit jaar een definitief compensatieaanbod voor hun rentederivaten hebben gekregen. De gevallen bij wie dit toch niet lukt krijgen in december de overige 20% van de te verwachte compensatie uitgekeerd, stelt de zegsman.

Simon Zuurbier van MKB Claim spreekt van ‘een mooie geste’ van ABN Amro, die na Rabobank tussen 1 april 2011 en 1 april 2014 de meeste rentederivaten aan mkb’ers verkocht: „Voor deze ondernemers is dit voorschot van levensbelang.” Wel ergert Zuurbier zich aan de traagheid van het afwikkelingsproces: „Het is erg complex. Maar als er in het vierde kwartaal nog geen definitieve uitkeringen zijn is dat absoluut onacceptabel.”

Rabobank beloofde onlangs alle kwetsbare klanten voor de jaarwisseling een aanbieding te doen voor minimaal 80% van de coulancevergoeding. Van de zes betrokken banken is alleen Deutsche Bank begonnen met het uitkeren van definitieve compensaties.