Nieuws/Financieel
1363570
Financieel

Trump trekt stekker uit industrieraad

WASHINGTON (AFN) - De raad van industriële leiders die Donald Trump om zich heen had verzameld, wordt opgeheven. Dat heeft de Amerikaanse president via Twitter laten weten, nadat woensdag opnieuw enkele kopstukken uit het bedrijfsleven zich hadden teruggetrokken uit het adviesorgaan.

Met deze stap wil Trump naar eigen zeggen voorkomen dat hij de betrokken zakenmensen extra onder druk zet. Kort voor de tweet van Trump kondigden de bestuursvoorzitters van industrieconglomeraat 3M en voedingsmiddelenproducent Campbell Soup hun vertrek aan uit de raad, die overigens al sinds februari niet meer had vergaderd.

De massale leegloop had te maken met wat Trump afgelopen weekend zei na de flink uit de hand gelopen ultranationalistische demonstratie in Charlottesville. De bedrijfsbazen vonden het niet kunnen dat Trump het extreemrechtse geweld niet direct veroordeelde maar in eerste instantie stelde dat het ,,van beide kanten'' kwam.

Geschokt

In de Verenigde Staten is geschokt gereageerd op die bijeenkomst van neonazi's en aanhangers van andere extreemrechtse groepen. Een tegendemonstrant kwam om het leven toen iemand met hoge snelheid in een auto op haar en andere betogers inreed.

Dinsdag reageerde Trump nog furieus op het vertrek van de bazen van onder meer chipfabrikant Intel, sportkledingfabrikant Under Armour en farmacieconcern Merck. De president noemde de vertrokken topmannen op Twitter toen ,,blaaskaken'' en zei dat ze hun werk niet serieus namen.

In Trumps industriële adviesraad zaten de bestuursvoorzitters van enkele tientallen grote Amerikaanse bedrijven. Tesla-baas Elon Musk en Disney-topman Robert Iger hoorden er aanvankelijk ook bij, maar zij hielden het een paar maanden terug al voor gezien.