Nieuws/Financieel
1363623
Financieel

Cathay Pacific lijdt onder concurrentie

HONGKONG (AFN) - Cathay Pacific heeft veel last van de concurrentie van prijsvechters en Chinese concurrenten. De luchtvaartmaatschappij uit Hongkong leed in de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van omgerekend ruim 223 miljoen euro. In de eerste zes maanden van vorig jaar maakte Cathay nog winst.

De toegenomen concurrentie voor Cathay hangt samen met de opkomst van de Chinese middenklasse. Chinese luchtvaartmaatschappijen kunnen daarom groeien en directe vluchten aanbieden vanuit steden als Shanghai, Guangzhou en Shenzhen. Een tussenstop in Hongkong, dat lang een van de belangrijkste knooppunten in de regio was, is daardoor niet meer nodig. Aziatische prijsvechters zorgen bovendien voor concurrentie op de regionale vluchten.

Cathay kondigde in mei aan zeshonderd banen te schrappen als onderdeel van een driejarig plan om het bedrijf opnieuw op de kaart te zetten. Door klanten te verleiden meer te betalen voor premiumdiensten moet het bedrijf weer winstgevend worden.

De resultaten van dat plan worden in de tweede helft van dit jaar mondjesmaat zichtbaar, zei bestuursvoorzitter John Slosar woensdag. ,,Die effecten zullen in 2018 versnellen.'' De marktomstandigheden zullen niet verbeteren, denkt Slosar.