Nieuws/Financieel
1363647
Financieel

Onderhandelaars blij met groei maar behoedzaam

DEN HAAG (ANP) - De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zijn ingenomen met de krachtige groei van de Nederlandse economie. Maar ze willen nog geen belastingverlaging beloven. Ze trekken zich weinig aan van opnieuw gelekte stukken uit de kabinetsformatie.

Premier en VVD-leider Mark Rutte wijst erop dat ,,de middenklasse de prijs heeft betaald voor de economische crisis'' van een paar jaar geleden. ,,Als het kan zou het mooi zijn als we ze ook kunnen laten voelen dat het beter gaat. Maar nu zijn we al aan het uitgeven; laten we eerst eens vieren dat we zo'n beetje de snelst groeiende economie van de westerse wereld zijn. En we zullen de tering naar de nering moeten blijven zetten.''

Ook D66-voorman Alexander Pechtold is blij met de ,,hele mooie cijfers'', maar waarschuwt ook dat er ,,op middellange termijn nog wel problemen zijn met de overheidsfinanciën''. ,,Het kabinet zal komende jaren toch voorzichtig moeten zijn.''

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is al even terughoudend. Hij ziet ,,reden tot optimisme''. ,,Wie weet'' kunnen mensen daarvan wat terugzien in hun eigen portemonnee.

Segers was dinsdag woedend over het lekken van een vertrouwelijk concept-compromis van de onderhandelaars over medisch-ethische kwesties naar het AD. Maar aan het eind van de dag was volgens VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de lucht geklaard. Segers liet zich woensdag door nieuwe berichtgeving van het AD over vertrouwelijke stukken niet opnieuw van zijn goede humeur beroven. Hij betwijfelt ook of het om een nieuw lek gaat.