Nieuws/Financieel
1363675
Financieel

Ook Dordrecht wil aandelen Eneco verkopen

Amsterdam - De gemeente Dordrecht is de derde grootaandeelhouder die ervoor wil kiezen zijn aandelen in energiebedrijf Eneco te verkopen. Daarmee staat inmiddels een meerderheidsbelang te koop.

Na Rotterdam (31,7%) en Den Haag (16,6%) houdt Dordrecht de meeste aandelen, 9,1%. Daarmee staat ruim 57% van de aandelen van Nederlands laatste onafhankelijke energiebedrijf de facto te koop.

Per 31 januari van het afgelopen jaar is Eneco wettelijk gesplitst van zijn netwerkbedrijf (de gas- en stroomleidingen en kabels, tegenwoordig actief onder de naam Stedin, en wel permanent in hand van dezelfde 53 gemeenten die vooralsnog ook de aandelen Eneco hebben). De splitsing volgde op tien jaar procederen van Eneco tegen de Nederlandse staat, om die splitsing tegen te houden. 

Cashen

Nu de aandeelhouders hun aandelen in het commerciele energiebedrijf Eneco (een marketingbedrijf met onder meer een gascentrale en talloze windmolens) mogen verkopen, is in menig gemeente de discussie losgebartsten over wat te doen: Cashen of aandelen vasthouden?

Rotterdam en Den Haag namen eerder al het principebesluit om te cashen, Dordrecht sorteert daar nu ook op voor.

Eerder werden Essent en Nuon al gesplitst van hun netwerkbedrijven (respectievelijk Enexis en Alliander) en verkocht. Op het absolute hoogtepunt van de markt telde het Duitse RWE €9,3 miljard neer voor Essent (later werd die aankoopsom verlaagd door complicaties met het gedeelde eigendom van de kerncentrale in Borssele) en het Zweedse Vattenfall telde voor Nuon €10,0 miljard neer. De actuele waarde van Eneco wordt geschat op €2,5 tot €2,9 miljard.Lobby

Eneco zelf voert een fanatieke lobby om de aandeelhouders te overtuigen niet te snel te cashen. Vakbond CNV en de Ondernemingsraad steunen het bestuur van Eneco daarin. Het ministerie van Economische Zaken houdt zich muisstil, ondanks het feit dat sommigen in Eneco een strategisch bedrijf zijn voor de Nederlandse economie.

De aandeelhouders lijken echter in meerderheid weinig gecharmeerd van Eneco's bestuur en commissarissen, die meer oog voor de duurzame strategie van Eneco hadden en de procedures tegen de Nederlandse staat, dan voor de aandeelhoudersbelangen, zo valt in de wandelgangen van enkele stadhuizen te horen.

Volg financieel nieuws live met deze gratis app van DFT