Nieuws/Financieel

Bill Gates weer rijker dan Amazon-topman

1 / 2

REUTERS

Heel even was Amazon-baas Jeff Bezos de rijkste mens ter wereld. Maar na tegenvallende kwartaalcijfers geeft hij het stokje weer terug aan Bill Gates.

1 / 2

REUTERS

Voormalig Microsoft-topman Gates (61) stond sinds 2013 bovenaan met vanmiddag $90,7 miljard aan persoonlijk vermogen. Bezos had $89,8 miljard op de bank, zo bleek uit de miljardairsindex van dataverzamelaar Bloomberg en die van zakenblad Forbes.

Donderdagmiddag sloeg de 54-jarige Bezos, die 22 jaar geleden voor het eerst boeken vanuit zijn garage online ging verkopen, nipt zijn slag: hij vergrootte zijn inkomsten ineens met $800 miljoen tot $90,9 miljard.

Bezos bezit nog altijd 17% van alle aandelen van zijn geesteskind. Het hele concern heeft een beurswaarde van $509 miljard, vorig jaar boekte het $136 miljard omzet.

Tegenvallend kwartaal

Donderdagavond na sluiting van de Amerikaanse beurzen publiceerde Amazon teleurstellende kwartaalcijfers. Vooral de winstval met driekwart viel beleggers rauw op het dak. In reactie hierop viel de beurskoers in de nabeurshandel met 3% terug.

Dat betekent dat Bezos' pakket een paar miljard minder waard is geworden en hij Bill Gates weer voor moet laten gaan.

Conglomeraat

Amazon, in 1994 opgericht in Seattle, is uitgegroeid tot veel meer dan een online winkel. Recent kocht het dronebedrijven, de hele supermarktketen Whole Foods en talloze datacentra om zijn online netwerk op peil te houden.

Op de derde plaats van de rijkenlijst staat de Spaanse investeerder Amancio Ortega, vierde is nog altijd 'superbelegger' Warren Buffett.

De komst van Bezos aan top van de rijkenlijst betekent volgens zakenblad Forbes een omslag: Bezos moet publiekelijk weinig hebben van de filantropen als Gates en Buffett die een groot deel van hun vermogen aan goede doelen schenken.

Volg financieel nieuws live met deze gratis app van DFT