Nieuws/Financieel
1364076
Financieel

AEX sluit lager, Altice verliest

De Amsterdamse beurs is woensdag met stevig verliezen gesloten. De risicobereidheid bij beleggers werd flink getemperd door de opgelopen spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Bij de hoofdfondsen was SBM Offshore een positieve uitschieter. Altice liep echter averij op na berichten over een overnamebod op het Amerikaanse Charter Communications. 

De AEX-index sloot 0,8% lager op 528,21 punten. De Midkap-index eindigde 0,9% in de min op 803,19 punten. De koersenborden in Parijs (-1,5%), Frankfurt (-1,1%) en Londen (-0,7%) kleurden eveneens rood. 

Ook op andere continenten stonden beurzen onder druk door de dreigende taal van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreanen. De Japanse Nikkei-index sloot woensdagochtend 1,3% lager, terwijl de Zuid-Koreaanse Kospi 1% kwijtraakte. Na het licht lagere slot op dinsdag opende Wall Street vanmiddag met verlies. "De geopolitieke spanningen kunnen de markten de komende weken beheersen nu het cijferseizoen over zijn piek heen is", constateerde beursman Ron van der Does (IG).   

In de rood gekleurde AEX was SBM Offshore een positieve uitzondering met een koerssprong van 2,5%. De maritiem dienstverlener liet zich opgewekter uit over het bedrijfsresultaat in 2017. SBM Offshore boekte in het afgelopen halfjaar tevens een hogere operationele winst. Mede dankzij de hogere olieprijs hield zwaargewicht Royal Dutch Shell (+0,1%) de voeten droog op de beurs. Informatieleverancier Relx mocht eveneens 0,1% bijschrijven.

ABN Amro won 0,4% na de presentatie van de resultaten. De bank wist over het tweede kwartaal de winst flink op te voeren deels door de  boekwinst op verkoop van activiteiten in Azië.

Unilever kreeg er 0,2% bij. Het voedings- en wasmiddelenconcern liet weten preferente aandelen terug te gaan kopen van de verzekeraars NN Investment Partners en ASR. Unilever kondigde tevens aan de Australische ijsmaker Weis te kopen.

Ahold Delhaize werd 3,2% minder waard. De omzet bij het supermarktconcern dat de vruchten plukte van de fusievoordelen was in lijn met de verwachtingen van analisten. Volgens marktanalist Van der Does vielen de cijfers van Ahold in een vervelende markt. Hij wijst er op dat vooral het aanhouden van de marges bij de supermarkten in de VS goed nieuws was. Effectenhuis Degroof Petercam was minder gelukkig met de toename van de integratiekosten. 

Galapagos had ook een mindere dag met een koersterugval van 1,9%. Altice koerste 5,2% lager. Zakenzender CNBC meldde dat de kabelaar een overnamebod zou willen uitbrengen op het Amerikaanse Charter Communications. Ook het Japanse Softbank aast op Charter Communications.   

DSM behoorde eveneens tot de verliezers. De koers van het fijnchemieconcern daalde 1,8%.

AkzoNobel werd 1,3% afgewaardeerd. De rechtbank in Amsterdam doet donderdag nabeurs uitspraak in de zaak die grootaandeelhouder Elliott heeft aangespannen tegen het verf- en chemieconcern. Elliott verloor eind mei een soortgelijke zaak voor de Ondernemingskamer tegen AkzoNobel. 

Midkapper Corbion kreeg een koersdaling van 1,9% voor de kiezen. De mindere gang van zaken bij de bakkerstak en de verminderde winstgevendheid vielen in slechte aarde bij beleggers.

Kunstmestfabrikant OCI werd ook van de hand gedaan en zag 3,7% van de koers verdampen. Air France KLM daalde 2%.

Refresco was echter een lichtpunt in de Midkap met een plus van 2,4%. De frisdrankfabrikant kreeg een koopadvies van zakenbank Societe Generale. Refresco komt trouwens donderdag met halfjaarcijfers.