Nieuws/Financieel
1364115
Financieel

Eurodollar in ander landschap

Het valutapaar EuroDollar staat goed in de belangstelling dankzij de flinke spurt van de Euro en dus een sterke afzwakking van de Dollar. Of geldt de omgekeerde redenatie, zwakke Dollar en dus een forse rally van de Euro?

Hoe het ook zij, het technische landschap wijzigt aanzienlijk en dat wil ik graag met u delen. Alsook enkele praktische consequenties van de dalende Dollar, waaronder een merkwaardige correlatie met onze AEX index.

Uit de range

Ik bestudeer dit keer de weekchart van EuroDollar, zonder gebruik te maken van mijn marktlensindicatoren. Een pure blik op de candlesticks die vanuit chartreading oogpunt prima weerspiegelen hoe het technische landschap oogt. Het valt daarbij direct op dat er jarenlang sprake was van een trading range ofwel ‘congestion area’ tussen afgerond 1,05 steun en 1,15 weerstand. Begin dit jaar veerde de koers nog rap op vanaf de steungrens toen de discussie over EuroDollar pariteit de kop weer opstak, weet u nog? De chart heeft toen gelijk gehad. Maar nu is er iets anders gaande. De vermeende bovenkant van de range op 1,15 wordt gepasseerd, de bandbreedte wordt verlaten, waardoor er uit hoofde van het fenomeen ‘marktclassificatie’ een ander koersgedrag gaat gelden. Niet meer zigzaggen tussen twee boundaries, nee, zo mogelijk een nieuwe uptrend richting 1,39+.

 

Van trading naar trending

Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Marktgedrag is niet zomaar om te gooien, dat vraagt een overgangsperiode. Als de bulls binnenkort klaar zijn met hun breakout beweging tot mogelijk 1,19 of 1,20, zal er eerst een terugtest moeten plaatsvinden van de gepasseerde 1,15 grens. Als er succesvol wordt gebodemd op of boven de rode lijn wordt de breakout gevalideerd en kan een proces van hogere toppen en hogere bodems van start gaan. Anders gezegd, een transitie van trading naar trending is in gang gezet. Dit kan dus leiden tot een ander landschap met bijbehorende trendchart. Met actie- en reactiebewegingen opstomen richting 1,39 met 1,25 als tussenstop uit hoofde van het ‘spiegelen’ van de verlaten bandbreedte, is dan het meest waarschijnlijke scenario. Voor nu dus uitzien naar een succesvolle pullback om daarna de trending tools en indicatoren toe te voegen aan de chart.

Lagere dollar

Ik zal mij niet teveel op fundamenteel ijs begeven, maar hoe ervaren wij een lagere Dollar? Stel dat de koers daadwerkelijk opstoomt naar 1,39+ (lees dit als 1,39 Dollar per Euro) dan wordt een vakantie in de VS een stuk goedkoper, je krijgt immers meer Dollars voor een Euro. Ook aankopen doen bij bol.com of amazon.com wordt interessanter, de produkten worden immers goedkoper.

Een lagere Dollar leidt ook tot lagere benzineprijzen, want olie wordt in Dollars verhandeld. Voor hetzelfde Dollar aankoopbedrag krijg je dus meer olie, een groter aanbod dus en daardoor een lagere benzineprijs. Dat doet mij denken aan een vriend die zegt dat de hoogte van de bezineprijs voor hem niets uitmaakt, omdat hij toch altijd voor 50 Euro tankt. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

De concurentiepositie van Nederlandse multinationals kan verslechteren door een lagere Dollar, want hun produkten worden duurder ten opzichte van hun VS concurrenten. Er moeten immers meer Dollars voor dezelfde Euro worden neergeteld, begrijpt u? De winsten in Dollars uitgedrukt kan onder druk komen te staan. Dit impliceert dat de algehele stelling luidt dat een lagere Dollar per saldo een negatief effect heeft op de Nederlandse/Europese beurzen. Maar is dit in de praktijk ook zo?

 

Correlatie Dollar, S&P500 en AEX index

 

Zet de koersontwikkeling van de drie grootheden in een relatieve chart bij elkaar en zie hoe de correlatie is. Ik heb dat voor u gedaan, waarbij ik ben begonnen in 2010, daar staan de koersen allemaal op 100. Vervolgens ziet u in bijgaande figuur de relatieve ontwikkeling van de drie koersen. Dat de S&P500 index redelijk goed in de pas loopt met de ontwikkeling van EuroDollar is niet verwonderlijk. Meer omzet en hopelijk meer winst voor de Amerikaanse bedrijven (hun produkten worden voor niet-Amerikanen immers goedkoper) werkt positief uit op de beurskoersen.

Maar kijk nu eens naar de correlatie tussen de Dollar en de AEX. Dat loopt niet met elkaar in de pas. We hebben eerder vastgesteld dat vanuit fundamenteel oogpunt een lagere Dollar een negatief effect zou moeten hebben op de Nederlandse beurs. Het tegenovergestelde is het geval, zo blijkt uit de blauwe AEX lijn vergeleken met de rode EuroDollar lijn.

 

EuroDollar doet nauwelijks mee

De AEX loopt veel meer in de pas met het verloop van de S&P en vermoedelijk ook andere indices. Er wordt wellicht met een schuin oog naar de lagere Dollar gekeken, maar beleggers trekken zich hier niet zoveel van aan. Er zijn andere en kennelijk sterkere factoren, zoals lage rente en aantrekkende beurzen om ons heen, die de AEX doen rekken en krimpen. Dus beste belegger, negeer het Dollar effect op het verloop van de AEX en concentreer je op de zaken die echt hun invloed doen gelden.

 

Disclaimer: Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas Markets (www.bnpparibasmarkets.nl).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.