Nieuws/Financieel
1364117
Financieel

'Goede prestaties over hele linie door SBM'

AMSTERDAM (AFN) - De financiële resultaten van SBM Offshore waren gemeten over de gehele linie goed. Dat oordeelden analisten van KBC Securities in een rapport over de maritiem dienstverlener. Ook volgens analisten van ING waren de resultaten beter dan verwacht.

KBC wees onder meer op de overeenkomst die SBM sloot met ExxonMobil voor de bouw van productie- en opslagschip FPSO Lisa. Volgens de kenners was het voor het eerst in anderhalf jaar tijd dat een dergelijk project werd gegund in de sector. Ook zit het in Amsterdam genoteerde bedrijf in een goede positie voor het moment dat meer van dergelijke projecten zullen worden aanbesteed.

Verder benadrukte de bank dat er nog geen duidelijkheid is in de kwestie in Brazilië. Daarover werd vorig jaar een schikking bereikt, maar die werd door de Hoge Raad in Brazilië terugverwezen naar de aanklager voor meer onderzoek. Wanneer een definitief besluit valt, is nog steeds onduidelijk. Vorig jaar was Brazilië goed voor 55 procent van de omzet van SBM, aldus KBC.

KBC

Ook meldde KBC de invloed van wisselkoersen op de cijfers van SBM, dat in dollars rapporteert.

ING wees in een rapport ook op de verbeterde vooruitzichten voor het bedrijfsresultaat. SBM voorziet nu een ebitda van meer dan 750 miljoen dollar, waar eerder rekening werd gehouden met circa 750 miljoen dollar.

Verhoging

Volgens ING roept de verhoging vragen op of de prestaties in de tweede jaarhelft net zo sterk zullen zijn als in de eerste jaarhelft. SBM gaf weinig tot geen inzicht in mogelijke projecten die in de pijplijn zitten. Daarmee zullen de verwachtingen voor het bedrijf volgens de ING-analisten voor een groot deel worden opgebouwd op basis van speculaties.

KBC handhaafde zijn koopadvies op SBM met een koersdoel van 20 euro. Ook ING heeft het aandeel op de kooplijst staan met een koersdoel van 18,50 euro. Het aandeel SBM was woensdag omstreeks 09.50 uur veruit de sterkste stijger in de lagere AEX met een winst van 4,7 procent op 15,33 euro.