1364395
Financieel

’Lek zonnepanelen kan tot stroomuitval leiden’

Amsterdam - De stroomvoorziening in Europa loopt gevaar door een lek in de beveiliging van zonnepanelen. Dat zegt ict-beveiliger Willem Westerhof van het beveiligingsbedrijf ITsec.

Het bedrijf ontdekte dat de omvormers van de grote producent SMA te hacken zijn omdat het standaardwachtwoord ’0000’ zelden wordt aangepast.

Stroombedrijven zien het probleem niet, maar onafhankelijke experts erkennen het gevaar, aldus de Volkskrant. Het ministerie van Economische Zaken houdt in de gaten of het nodig is de ict-beveiliging van zonnepanelen te verbeteren.

Het lek zou zitten in de vele duizenden omvormers, apparaten die de elektriciteit afkomstig van zonnepanelen geschikt maken voor het stroomnet. Kwaadwillenden zouden deze eenvoudig kunnen uitschakelen.

In het ergste geval kan hierdoor op een zonnige dag in enkele seconden het equivalent van het stroomverbruik van miljoenen huishoudens wegvallen. Dat kan ertoe leiden dat het elektriciteitsnet in onbalans raakt.

TenneT: gevolgen hack te overzien

TenneT denkt een uitval van zonnestroom als gevolg van een hack op te kunnen vangen. TenneT verwacht dat producenten en leveranciers van de zogenoemde omvormers hun verantwoordelijkheid nemen en beveiliging serieus nemen.

SMA vraagt klanten daar niet om. Dat geeft hackers de mogelijkheid de apparaten, die nodig zijn om de opgewekte stroom om te zetten van gelijkstroom in de door het stroomnet gebruikte wisselstroom, te besmetten met malware die de zonnestroomvoorziening op afstand uit zou kunnen schakelen. ,,We zijn met SMA in gesprek. Ze zijn daar serieus mee bezig.”

TenneT denkt dat het door ITsec geschetste scenario van massale afkoppeling van zonnepanelen van het stroomnet een situatie is die de beheerder op de proef zou stellen. Wel kan TenneT forse fluctuaties opvangen. ,,Tot 1000 Megawatt kunnen we dat zelf aan. Bij hogere verschillen zijn er diverse afspraken met onze Europese collega's.”