Nieuws/Financieel
1365646
Financieel

Philips verkoopt opnieuw belang Lighting

AMSTERDAM (AFN) - Philips heeft opnieuw een deel van zijn belang in de voormalige verlichtingsdochter Philips Lighting verkocht. Het bedrijf deed 17,1 miljoen aandelen van de hand, wat neerkomt op ongeveer 12 procent van het aantal uitstaande aandelen Lighting.

De stukken zijn verkocht aan institutionele beleggers, voor 32 euro per stuk. Dat leverde Philips circa 547 miljoen euro op. In totaal 2,8 miljoen aandelen, die uiteindelijk worden ingetrokken, gingen naar Lighting zelf voor ongeveer 90 miljoen euro.

Momenteel bezit Philips 58,6 miljoen aandelen Lighting, ofwel bijna 41 procent van het totaal. Met de nieuwe verkoop zal het belang dalen tot 29 procent. Na intrekking van de aandelen die door Lighting zijn gekocht, houdt Philips een belang van 29,6 procent in het voormalige dochteronderdeel.

Aandelen

Philips deed eerder ook al stukken in de verkoop. Lighting werd in mei vorig jaar naar de beurs gebracht. Philips wil de komende jaren uiteindelijk al zijn resterende aandelen verkopen.

Doordat het belang van Philips onder de 30 procent zakt, treedt topman Frans van Houten terug als toezichthouder bij Lighting. Financieel topman Abhijit Bhattacharya blijft wel lid van het toezichthoudende orgaan van Lighting namens Philips.

Philips heeft afgesproken dat er voor een periode van minstens zestig dagen geen verdere aandelen Lighting verkocht zullen worden. Het aandeel Lighting sloot dinsdag op een stand van 32,97 euro.