Nieuws/Financieel
1365681
Financieel

Beleggingsopbrengsten stuwen winst ASR

UTRECHT (AFN) - ASR heeft de operationele winst in de eerste negen maanden van het jaar flink zien groeien. De verzekeraar profiteerde onder meer van hogere beleggingsopbrengsten, zo bleek woensdag uit een tussentijds handelsbericht.

ASR zette een operationeel resultaat in de boeken van 550 miljoen euro, bijna een kwart meer dan in de eerste negen maanden van 2016. Daarbij werd specifiek opgemerkt dat het operationeel resultaat in het derde kwartaal met 19 miljoen euro steeg tot 165 miljoen euro, met name door de hogere opbrengsten uit beleggen bij het onderdeel Leven.

De levensverzekeringen waren goed voor een operationeel resultaat van 152 miljoen euro. Dat is 22 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De hogere inkomsten uit beleggingen werden wel deels tenietgedaan door een daling van zowel de kostendekking als het resultaat op sterfte doordat een deel van de portefeuille krimpt.

Stabiel resultaat

Bij het onderdeel Schade was in het derde kwartaal sprake van een stabiel resultaat. Dat kwam volgens ASR door seizoensinvloeden, omdat mensen na de zomervakantie meer claimen voor reis- en recreatieschade.

De solvabiliteitsratio van ASR bedroeg eind september 193 procent. Dat is, ondanks een inkoop van eigen aandelen, nagenoeg stabiel aan het niveau van eind juni. Topman Jos Baeten liet in een toelichting weten ,,heel blij" te zijn met die prestatie. Baeten zei verder optimistisch te zijn over het hele jaar. Een concrete jaarverwachting geeft de verzekeraar nooit. ,,Wij hebben een grote schadeportefeuille. Als er een grote storm komt dan kan dat direct grote gevolgen hebben."

ASR is sinds half september volledig terug naar de markt gebracht. De overheid verkocht na negen jaar het laatste deel van zijn belang, waarmee de totale opbrengsten voor de staat uitkwamen op een kleine 3,8 miljard euro.