Nieuws/Financieel
1365806
Financieel

'AEX zet stijging voort'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs begint woensdag naar verwachting met winst. Ook de andere Europese beursgraadmeters lijken de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. De stemming wordt daarbij gesteund door de nieuwe recordstanden op Wall Street. Op het Damrak verwerken beleggers onder meer een handelsupdate van verzekeraar ASR.

ASR heeft de operationele winst in de eerste negen maanden van het jaar flink zien groeien. De verzekeraar profiteerde onder meer van hogere beleggingsopbrengsten en zette een operationeel resultaat in de boeken van 550 miljoen euro, bijna een kwart meer dan in de eerste negen maanden van 2016.

Philips heeft opnieuw een deel van zijn belang in de voormalige verlichtingsdochter Philips Lighting verkocht. Het bedrijf deed 17,1 miljoen aandelen van de hand. De stukken zijn verkocht aan institutionele beleggers, voor 32 euro per stuk. Doordat het belang van Philips na de verkoop onder de 30 procent zakt, treedt topman Frans van Houten terug als toezichthouder bij Lighting.

PostNL

Air France-KLM liet weten zijn bestaande samenwerking met het Indiase Jet Airways verder uit te breiden. Daarmee slaat de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep naar eigen zeggen een grote slag op wat gezien wordt als een van de belangrijkste groeimarkten voor de toekomst.

Postbedrijf PostNL maakte bekend dat financieel directeur Jan Bos in de loop van het tweede kwartaal van 2018 terugtreedt.

AEX

Siemens is volgens The Wall Street Journal van plan zijn medische divisie naar de beurs in Frankfurt te brengen. Naar verluidt wil Siemens een belang van 15 tot 25 procent naar de aandelenmarkt brengen. Het onderdeel dat ziekenhuisapparatuur en zorgtechnologie maakt is een belangrijke concurrent van Philips.

De Europese beurzen gingen dinsdag stevig vooruit. De AEX-index klom 1 procent tot 543,59 punten en de MidKap won 0,7 procent tot 829,24 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1 procent.

Euro

In New York sloten de Dow-Jonesindex en S&P 500 op nieuwe recordniveaus. De Dow klom 1,1 procent tot 23.836,71 punten. De brede S&P 500 won 1 procent tot 2627,04 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 6912,36 punten.

De euro was 1,1862 dollar waard, tegen 1,1878 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 57,76 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 63,31 dollar per vat.