Nieuws/Financieel
1365985
Financieel

Beursverslag: ASML bezorgt AEX lager slot

Voor de winst van de tweede Gouden Stier op rij voor beste online vermogensbeheerder luidde Bob-Jan Spits van Evi van Lanschot de gong op de Amsterdamse beurs.

Voor de winst van de tweede Gouden Stier op rij voor beste online vermogensbeheerder luidde Bob-Jan Spits van Evi van Lanschot de gong op de Amsterdamse beurs.

De Amsterdamse beurs is woensdag met verlies gesloten. De AEX stond het grootste deel van de dag op winst, maar het plotseling negatieve sentiment in de technologiesector zorgde in de namiddag voor een omslag. Chipmachinefabrikant ASML werd bijna 5% minder waard.

Voor de winst van de tweede Gouden Stier op rij voor beste online vermogensbeheerder luidde Bob-Jan Spits van Evi van Lanschot de gong op de Amsterdamse beurs.

Voor de winst van de tweede Gouden Stier op rij voor beste online vermogensbeheerder luidde Bob-Jan Spits van Evi van Lanschot de gong op de Amsterdamse beurs.

De AEX-index sloot 0,4% lager op 541,42 punten. De Midkap daalde 1% naar 820,61 punten.

De beurs in Londen zakte 0,9%. Parijs (+0,1%) hield de voeten nipt droog, terwijl Frankfurt vrijwel onveranderd eindigde.

Op Wall Street stegen de Dow Jones-index en breder samengestelde S&P 500 naar recordhoogte, terwijl technologiebeurs Nasdaq lager opende. Met uitzondering van technologiebeleggers was de stemming in New York positief, omdat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker groeide dan eerder gedacht. Volgens een nieuwe raming van de Amerikaanse overheid bedroeg de groei 3,3% op jaarbasis. Het ging om de sterkste groei in drie jaar. Ook waren beleggers optimistisch, omdat de Senaat in Washington deze week mogelijk het licht op groen zet voor de belastingplannen van president Donald Trump.

„Trump belooft iedereen een mooi cadeau onder de kerstboom. Maar het blijft een omslachtig proces om goedkeuring van de Senaat te krijgen voor de belastingplannen”, waarschuwde marktanalist Ron van der Does. „Mocht het Trump lukken, dan is dit wel zijn eerste grote succes als president.” De nieuwe rakettest door Noord-Korea werd overigens genegeerd door beleggers.

Volgens beursman Van der Does zijn beleggers donderdag onder meer gericht op de bijeenkomst van oliekartel Opec in Wenen. De Opec-landen en Rusland lijken het eens te zijn over het langer beperken van de olieproductie. „Ik verwacht dat de Opec-vergadering dan ook geen verrassingen oplevert.”

In de AEX werd ASML 4,7% minder waard. De chipmachinefabrikant had last van de vrees bij beleggers dat de koers van technologieaandelen te sterk is opgelopen. De sectorgenoten ASMI (-4,8%) en Besi (-3,7%) hadden er eveneens last van.

Philips verloor 1,1%. Het medische technologieconcern heeft zijn belang in Philips Lighting verder afgebouwd tot net onder de 30% met de verkoop van 17,1 miljoen aandelen die een waarde van €547 miljoen vertegenwoordigen. Door deze transactie daalde het belang van Philips in de lampenfabrikant van 41% naar 29,6%. Dit betekent tevens dat de voormalige moeder geen controlerend belang meer heeft in Philips Lighting. Na een koersstijging van 40% in 2017 verloor het aandeel Philips Lighting woensdag 5,4%.

Digitaal beveiliger Gemalto (-3%) en biotechnologiebedrijf Galapagos (-2,7%) behoorden tot de grotere verliezers in de AEX.

Staalfabrikant ArcelorMittal was de grootste stijger onder de hoofdfonsen met een plus van 2,6%. Supermarktconcern Ahold Delhaize werd eveneens omarmd en boekte een winst van 1,5%.

De verzekeraars vielen ook in de smaak. NN mocht 1,7% bijschrijven. Het verzekeringsconcern houdt donderdag een beleggersdag, waarop de strategie voor de komende jaren uit de doeken wordt gedaan. Aegon voegde 1,5% toe aan het vorige slot.

Royal Dutch Shell steeg, na de koerssprong van de voorgaande dag vanwege opgewekte geluiden over het dividendbeleid, met nog eens 0,1%.

Midkapfonds ASR koerste 2,6% lager. De verzekeraar heeft de operationele winst in de eerste negen maanden van het jaar flink zien groeien met dank aan hogere beleggingsopbrengsten, maar beleggers hadden blijkbaar iets meer verwacht. Overigens was de beurskoers van ASR dit jaar met ruim 80% opgelopen.

Air France KLM werd 0,5% meer waard. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft de samenwerking met het Indiase Jet Air uitgebreid. Flow Traders dat lange tijd last van de aanhoudende rust op de aandelenmarkten, vervolgde stevig de weg omhoog met een 3,7% hogere koers.

PostNL zag de koers 2,5% aantrekken. Het aangekondigde vertrek van de cfo bij het post- en pakjesbedrijf en de goedkope kerstzegels bij Sandd deerde het aandeel niet.

Op de lokale markt shoot Value8 2,6% omhoog. Het investeringsvehikel van Peter Paul de Vries liet weten dat het winstherstel over het derde kwartaal heeft doorgezet.

Beurzenexploitant Euronext (+0,6%) zou in vergevorderde gesprekken zijn om de Irish Stock Exchange (ISE), de beurs van Dublin, over te nemen. De Ierse krant The Irish Times meldt dat op basis van bronnen, die claimen dat Euronext meer dan €100 miljoen wil neertellen voor ISE. Euronext is in 2000 ontstaan uit een fusie van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. De beurs in Lissabon kwam daar twee jaar later bij. De 224 jaar oude Ierse beurs is tot nu toe altijd zelfstandig gebleven ondanks een fusiegolf in de industrie. De laatste tijd was ISE echter wel op zoek naar een partner of overnamekandidaat.