Nieuws/Financieel
1366069
Financieel

Zwitsers luiden noodklok

Instroom indexbeleggen ’alarmerend’

De explosieve groei van passief beleggen leidt ertoe dat miljarden aan kapitaal op de verkeerde manier wordt ingezet, stelt de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet. „Dit zou antitrustautoriteiten moeten alarmeren”, stelt het fonds.

Redactie DFT

Beursgenoteerde bedrijven die in een beleggingsindex zijn opgenomen komen relatief gemakkelijk aan geld, in tegenstelling tot beursfondsen die erbuiten vallen. Dat leidt tot scheve verhoudingen die beleggers met trackers veroorzaken.

Die expliciete waarschuwing uit vermogensbeheerder Pictet. Het fonds met wortels in vermogensbeheer sinds 1805 wijst naar de „steeds grotere machtspositie” van megafondsen in indexbeleggen en noemt concreet Vanguard, BlackRock en State Street, wat uiterst ongebruikelijk is.

Schadelijk

De Zwitsers die €160 miljard beleggen ten behoeve van vooral institutionele en familiefondsen zijn in deze sector een grote speler in actief beheer. Pictet berekent in nieuw onderzoek de gevaren van indexvolgers, het zogeheten passief beleggen. Dat gebeurt gemiddeld tegen substantieel lagere kosten dan bij actief beheer van beleggingen, zoals Pictet doet.

In de notitie van Renaud de Planta, de chairman van Pictet AM en Supriya Menon, multi-asset strateeg bij hetzelfde fonds, constateren zij dat beleggers vanwege de teleurstelling over de prestaties van actief beheerde fondsen zijn overgestapt.

De hoge kosten speelden daarbij een grote rol. Sinds eind 2007 bedraagt de netto-instroom in deze passief beheerde etf’s wereldwijd $1700 miljard. Daar staat een netto-uitstroom van $1200 miljard voor actief beheerde fondsen tegenover.

Kunstmatige lage financieringskosten

De passieve fondsen zullen volgens kredietbehoordelaar Moody’s binnen vier jaar meer dan de helft van de Amerikaanse genoteerde aandelen in bezit hebben.

Bedrijven met een groot gewicht in een index trekken meer beleggingsgeld aan, aldus Pictet, totaal los van hun daadwerkelijke prestaties. „Kunstmatig lage financieringskosten leiden tot een verkeerde besteding van geld. Omgekeerd komen bedrijven die niet in de grote indexen zijn opgenomen, relatief moeilijk aan financiering”, stellen De Planta en Menon.

’Zeepbellen’

„Als actief beleggingsbeleid in het huidige tempo wordt vervangen door passief beheer, dan verliezen aandelenkoersen hun onderbouwing en ontstaan er zowel zeepbellen als tekorten”, beweren zij.

Omdat lage kosten het commerciële succes van passieve beleggingsfondsen hebben bepaald, spelen schaalvoordelen volgens Pictet inderdaad een grote rol. Volgens Pictet AM verandert dit deel van de beleggingsmarkt „steeds meer in een oligopolie”, met de drie dominante spelers: Vanguard, BlackRock en StateStreet.

Helft S&P500

In de VS hebben zij met hun beleggingen inmiddels een belang van bijna 18% in de honderd grootste bedrijven in de S&P 500 opgebouwd. Tegen 7,7% in 2007. „Zet de huidige trend onverminderd door, dan zijn de drie bovenstaande partijen binnen zeven jaar goed voor circa 50% van de stemmen van de bedrijven in de S&P 500”, aldus Pictet.