Nieuws/Financieel
1366846
Financieel

'Markt haalt deadline nieuwe handelsregels'

AMSTERDAM (AFN) - Marktpartijen zullen per 3 januari zo goed als mogelijk aan het nieuwe pakket Europese regels voor de handel op de financiële markten (MiFID II) voldoen. Dat is de verwachting van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de toezichthouder is het mogelijk dat op sommige vlakken wat ,,ruimte wordt gelaten" omdat de nieuwe regelgeving pas laat beschikbaar werd.

Het doel van MiFID II is het efficiënter en transparanter maken van de Europese financiële markten en het vergroten van de bescherming van beleggers. De regels zorgen onder meer voor de regulering van de zogenoemde flitshandel. Volgens de AFM wordt het met het nieuwe pakket maatregelen onder meer mogelijk om ,,twijfelachtige transacties" sneller op te sporen.

De waakhond wees eerder al op de complexiteit van de regels. Daardoor kan het zijn dat op 3 januari nog niet aan alle richtlijnen en eisen wordt voldaan. De toezichthouder zal op 4 januari echter niet gelijk ,, met boetes gaan zwaaien" mocht nog niet aan alle richtlijnen worden voldaan, maar zal er op toezien dat partijen ,,noodzakelijke stappen" zetten.

De AFM kreeg overigens ook een tik op de vingers van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) omdat het de richtlijnen voor toezicht op de huidige MiFID-regels niet volgt. Alleen de collega-toezichthouders uit IJsland deed het nog slechter. Ook Slovenië en Cyprus kregen een standje.