Financieel/Geld
1367215937
Geld

Nederlanders spaarzaam? Rest van Europa kan er ook wat van!

LUXEMBURG (ANP) - De coronacrisis hakt er voor velen behoorlijk in. Toch hebben ook heel veel mensen een appeltje voor de dorst kunnen aanleggen. De hoeveelheid spaargeld van Europeanen is op jaarbasis nog nooit zo hard gestegen als in het eerste kwartaal van dit jaar.

Dat meldt Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. In alle lidstaten van de Europese Unie namen volgens het cijferbureau door de coronacrisis de uitgaven van huishoudens af en werd het bruto besteedbaar inkomen groter.

In het eerste kwartaal van dit jaar namen de uitgaven van Europese huishoudens met 1,7% af. In dezelfde periode vorig jaar stegen die nog met 2%. Het bruto besteedbaar inkomen steeg met 2,4% in het eerste kwartaal van dit jaar.

Spanje

In Slovenië, Polen en Spanje was de toename van het spaargeld het sterkst. Huishoudens in Zweden, Tsjechië en Duitsland vulden hun spaarpotten ook aan, maar van alle Europeanen bespaarden zij het minst ten opzichte van een jaar eerder.

In Italië, Slovenië en Spanje gaven huishoudens het minste uit. In Polen en Tsjechië stegen de consumentenuitgaven juist ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.

Het CBS becijferde onlangs dat huishoudens in Nederland het eerste kwartaal van dit jaar €4,2 miljard meer spaarden. Ondanks de coronacrisis bleef namelijk het inkomen voor velen op peil, terwijl er minder werd uitgegeven door de lockdownmaatregelen.

In de Vrouw-podcast ‘Zo doet zij dat’ deelt Renée Lamboo handige bespaartips. Zo hou je geld over zonder te bezuinigen op leuke dingen. Luister ‘m hier.