Nieuws/Financieel
1367269
Financieel

Bijlmerbajes wordt duurzame woonwijk

Het toekomstige Bajes Kwartier

Het toekomstige Bajes Kwartier

Amsterdam - Op het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam verrijst een nieuwe stadswijk met 1350 woningen. Eén bajestoren blijft staan en wordt omgebouwd tot een 'verticaal park' met mogelijkheden voor 'stadslandbouw'.

Het toekomstige Bajes Kwartier

Het toekomstige Bajes Kwartier

Het terrein was overheidsbezit en is voor €84 miljoen gekocht door ontwikkelaar AM, een onderdeel van bouwconcern BAM, zo werd dinsdag bekend.

De ontwikkelaar werkt samen met de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape. OMA, met als boegbeeld architect Rem Koolhaas, maakte onder meer faam met de Rotterdamse Kunsthal en Nederlands grootste gebouw De Rotterdam.

 

In de nieuwe wijk, het Bajes Kwartier, komen zowel huur- als koopwoningen. "Variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en stadswoningen", zo laat AM weten. Circa 30% wordt sociale huur.

Vijf van de zes gevangenistorens worden gesloopt. Het sloopmateriaal zal voor 98%worden hergebruikt. Zo worden gevels van de gevangenistorens gebruikt in nieuwe studentenwoningen.  Van oude celdeuren wordt een brug gebouwd en de tralies komen terug als balkonhekjes. Beton en cement worden gebroken en opnieuw gebruikt.

 

De nieuwe woningen worden energieneutraal. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen, plus windenergie uit dakelementen met windturbines. Er komt geen aansluiting voor aardgas.

Vijf consortia deden mee in de strijd om de Bijlmerbajes te mogen ontwikkelen, op basis van uitgangspunten die door de gemeente Amsterdam waren opgesteld. Het 7,5 hectare grote gebied pal naast de spoorweg was eigendom van het Rijk.

De Bijlmerbajes, officieel Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel genaamd, werd in 1978 geopend. De capaciteit was 600 gevangenen. De gevangenis raakte verouderd en de exploitatie werd te duur. Bovendien was in vastgoedkringen veel belangstelling om in dit gebied woningen te gaan bouwen, zodat de overheid ook een aardige cent kon verdienen aan de verkoop van het complex.

Op 1 juni 2016 sloot het zijn deuren, na de komst van het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad. Dat kan duizend gevangenen bergen. Daarna fungeerde de Bijlmerbajes nog tijdelijk als asielzoekerscentrum.