Nieuws/Financieel

<p><span class="cci-bold">GRENSVERLEGGER</span> Anna en Nina gaan af op hun gevoel</p>

Grenzeloos enthousiasme

Door Gabi Ouwerkerk

Anna de Lanoy Meijer (l) en Nina Poot kunnen in de winkel al hun creativiteit kwijt.

Anna de Lanoy Meijer (l) en Nina Poot kunnen in de winkel al hun creativiteit kwijt.

MARCEL ANTONISSE

Amsterdam - Midden in de crisis besloten Anna de Lanoy Meijer en Nina Poot hun vaste baan op te zeggen om een sieradenwinkel te beginnen. „Verschillende mensen, waaronder onze vaders, dachten: die meisjes zijn gek geworden”, vertelt De Lanoy Meijer. „Maar het voelde goed.”

Anna de Lanoy Meijer (l) en Nina Poot kunnen in de winkel al hun creativiteit kwijt.

Anna de Lanoy Meijer (l) en Nina Poot kunnen in de winkel al hun creativiteit kwijt.

MARCEL ANTONISSE

Afgaan op hun gevoel, dat is volgens de oprichtsters het succes achter Anna + Nina, dat van agentschap is uitgegroeid tot eigen merk in sieraden en woonaccessoires. Het begon allemaal in 2011 toen Nina op het Indonesische eiland Bali het sieradenmerk Jewel Rocks ontdekte. Ze nam een aantal armbandjes mee naar huis en gaf er één aan buurvrouw Anna bij wie het meteen in de smaak viel.

De meiden besloten de Balinese sieraden te bestellen om in een plaatselijke kroeg te verkopen. Ze waren zo slim om meteen bij de producent het alleenrecht voor verkoop in de Benelux vast te leggen. „Later hoorden we van diverse distributeurs dat we ze net voor waren.”

Na enkele maanden besloten ze een pand in de Gerard Doustraat te huren waar inkopers de producten konden bekijken. „We dachten als we toch een pand hebben, kunnen we net zo goed aan de voorzijde een winkel beginnen”, vertelt Poot. „We hadden geen enkele ervaring met retail, maar zagen het als een plek waar we onze creativiteit kwijt konden.”

Juist omdat ze het anders aanpakten dan andere retailers sloeg het volgens De Lanoy Meijer aan. „We werkten bijvoorbeeld samen met De Meisjes van de Bloemen. Er kwamen emmers aan de muur waarin verse bloemen stonden. Het leverde niet genoeg op, maar het trok mensen wel de winkel binnen.”

Vijf jaar later is dit nog steeds het concept met één groot verschil. Zowel de sieraden als woonaccessoires worden in eigen beheer ontworpen en geproduceerd. „De sieraden worden nog steeds op Bali gemaakt. We werken samen met een lokale producent die op haar beurt met diverse productiemedewerkers op het eiland in contact staat”, vertelt Poot.

De kussens, kandelaren en andere accessoires komen uit India. De Lanoy Meijer: „Ook bij deze zoektocht hebben we op ons gevoel vertrouwd. Producenten vroegen bijvoorbeeld om €500 voorschot om materialen in te kopen. Bij de één deden we dat wel, bij de ander niet.”

Al afkloppend zeggen ze nooit te zijn belazerd. „Maar we hebben best wel veel gezeik gehad”, bekent Poot. „Spullen werden veel te laat opgestuurd, kleuren omgedraaid of de kwaliteit was minder dan afgesproken.” Dat laatste gebeurt volgens haar vaak niet expres. „De eisen liggen hier veel hoger.”

Het kost de dames best veel tijd om de producenten uit te leggen hoe ze het willen hebben. „Wij houden van klein en fijn, terwijl ze bijvoorbeeld op Bali van grovere sieraden houden”, vertelt Poot.

De sieraden van Anna+Nina zijn in Nederland verkrijgbaar bij zo’n honderdvijftig verkooppunten. Ook leveren ze aan warenhuizen in onder andere Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Eigen filialen over de grens staan op het wenslijstje. „Te beginnen met Antwerpen en Londen”, mijmert De Lanoy Meijer.