Nieuws/Financieel

<p><span class="cci-bold">FAMILIEZAKEN</span> Derde generatie Ten Tusscher staat klaar</p>

Passie voor tweewielers

Door Jan Colijn

Bij de familie Ten Tusscher is passie voor de fiets vereist.

Bij de familie Ten Tusscher is passie voor de fiets vereist.

REINIER VAN WILIGEN

Enschede - Iedereen verklaarde hem voor gek toen hij eind tachtiger jaren een mountainbike naar ons land haalde. ,,Ik had dat in Amerika gezien en móest zo’n ding hebben”, kan Jan ten Tusscher er nu om lachen. Maar veertien maanden later had hij nog geen enkel exemplaar verkocht. Totdat de vonk oversloeg en ze ineens als warme broodjes over de toonbank vlogen.

Bij de familie Ten Tusscher is passie voor de fiets vereist.

Bij de familie Ten Tusscher is passie voor de fiets vereist.

REINIER VAN WILIGEN

Ten Tusscher is nu een gerenommeerde naam in tweewielerland. Met Jan en echtgenote Sylvia aan het roer, terwijl met Jordi (22) en Jeroen (18) de derde generatie klaarstaat. Volgend jaar bestaat de winkel in Enschede een halve eeuw.

Opvallend is het aanbod van sportieve fietsen: racefietsen, mountainbikes, randonneurs. Jarenlang had Ten Tusscher zijn eigen professionele wielerploeg. Aan de muur een ingelijst shirtje van Peter Sagan, de grote ster van het wielerpeloton, met een persoonlijke boodschap.

Maar er staan ook doodnormale ‘huis-tuin-en-keukenfietsen’ en e-bikes in de showroom. Circa 20% van de klanten komt van buiten Twente. Dat zijn geen gelukszoekers die puur uit zijn op koopjes. ,,Bij ons draait het niet alleen om verkoop, onze klanten komen ook voor kennis, service en we doen aan bikefitting, waarbij per computer de juiste positie op de fiets wordt bepaald. We hoeven niet de grootste te zijn, het draait om beleving.”

Klanten komen zelfs van over de grens. „Twee Finnen wilden laatst een bepaald type van het merk Cannondale. Ze boekten twee goedkope vliegtickets, maakten er een weekendje Amsterdam van en haalden de fietsen hier op. Zo heb ik ook Zwitsers, Italianen, Spanjaarden en Turken gehad. Je vindt hier bijvoorbeeld alle types van het topmerk Trek. Dat heeft niet iedere wielerzaak in huis.”