Nieuws/Financieel
1368265
Financieel

Europese beurzen overwegend in de plus

AMSTERDAM (AFN) - De meeste Europese beurzen wisten woensdag de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. Beleggers trokken zich op aan de nieuwe recordstanden op Wall Street. Op het Damrak zakte Philips Lighting na de verkoop van een belang door voormalig moederbedrijf Philips.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 545,58 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 828,33 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent. Londen bleef achter met een min van 0,6 procent. De mogelijke doorbraak in de brexit-onderhandelingen stuwde het Britse pond waardoor de exportbedrijven onder druk stonden.

Grootste stijgers in de AEX waren verzekeraar NN Group en staalfabrikant ArcelorMittal met winsten van rond 1,7 procent. Digitaal beveiliger Gemalto sloot de rij met een min van 1,8 procent.

PostNL

In de MidKap ging PostNL aan kop met een plus van 2 procent. Het postbedrijf ziet financieel topman Jan Bos in het tweede kwartaal van volgend jaar vertrekken. Air France-KLM won 1,7 procent. De luchtvaartcombinatie gaat haar samenwerking met het Indiase Jet Airways verder uitbreiden.

Philips Lighting was de grootste daler met een verlies van 3 procent. Philips verkocht 17,1 miljoen aandelen van zijn voormalige verlichtingsdochter voor 32 euro per stuk. Verzekeraar ASR daalde 1,3 procent na een handelsbericht.

Value8

Op de lokale markt dikte Value8 2,6 procent aan. De investeerder laat de problemen met de jaarrekening over 2016 achter zich en zal volgens topman Peter Paul de Vries het jaarverslag over 2017 ,,ruim binnen de tijd’’ publiceren.

In Frankfurt won Siemens 1,1 procent. Het Duitse concern zal volgens The Wall Street Journal zijn medische divisie naar de beurs in Frankfurt brengen. Het onderdeel is een belangrijke concurrent van Philips (plus 0,3 procent).

Euro

London Stock Exchange (LSE) zakte 2,1 procent na het vertrek van topman Xavier Rolet. Rolet had vorige maand laten weten eind volgend jaar op te stappen, maar die aankondiging leverde volgens hem zo veel negatieve publiciteit op dat langer aanblijven schadelijk zou zijn voor het beursbedrijf.

De euro was 1,1855 dollar waard, tegen 1,1878 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 57,50 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 62,91 dollar per vat.