Nieuws/Financieel
1368753
Financieel

Banken risico in Denemarken

Denen vergaapten zich jaren aan de hoge huizenprijzen.

Denen vergaapten zich jaren aan de hoge huizenprijzen.

Zorgen groeien over Scandinavische markten. De Deense centrale bank ziet oplopende risico’s in zijn bankwezen. Enkele banken blijken na een stresstest onvoldoende kapitaal te bezitten om aan de scherpste Europese buffervereisten te voldoen.

Denen vergaapten zich jaren aan de hoge huizenprijzen.

Denen vergaapten zich jaren aan de hoge huizenprijzen.

Redactie DFT

Vooral de situatie in de huizenmarkt baart de centrale bank zorgen. Die zorgen zijn er ook in Zweden waar huizenprijzen van records terugkomen.

De centrale bank van Denemarken noemde woensdag bij de resultaten van de stresstest geen namen van particuliere banken die problemen zouden kunnen krijgen.

Nadat zijn grootste hypotheekbanken zoals Danske Bank recordwinsten over het eerste halfjaar toonden, namen zij afgelopen kwartalen meer risico’s bij de verstrekking van leningen aan particulieren en bedrijven. Dat gold ook voor meer kwetsbare klanten, benadrukt Lars Rohde van de centrale bank woensdag.

Meer leningen

Een aantal Deensen banken verhoogde bijvoorbeeld zijn leningen aan bedrijven in cyclische sectoren en aan huishoudens met hoge schulden, waarschuwt Rohde.

Ondanks de grote winsten van de banken, zijn de gecorrigeerde verdiensten volgens de centrale bank sinds 2015 aan het teruglopen. De lage rente is hier debet aan. De centrale bank heeft bovendien vijf jaar lang negatieve rentes voor deposito’s moeten hanteren. Rohde houdt die rente momenteel op 0,75%.

Echo kredietcrisis

De centrale bank ziet ook dat de lage rente die spaarders en beleggers weinig oplevert leidt tot de behoefte aan risicovollere producten met hogere rendementspercentages. Rohde verwijst naar de bron van de kredietcrisis, toen beleggers teveel leenden met te complexe producten.

De Deense economie groeit dit jaar 2,3%, de sterkste stijging in meer dan tien jaar en meer dan het gemiddelde van de eurozone.

De waarschuwing komt op het moment dat de Zweedse autoriteiten waarschuwen voor een huizenbubbel. De grootste economie van Scandinavië, met een krappe arbeidsmarkt, meldde tegelijkertijd groeicijfers over het afgelopen kwartaal van 0,8% van het bbp, terwijl Riksbank 1% toename had voorzien. Op jaarbasis groeit Zweden met 2,7%, waar de consensusverwachting 3,5% is.

Vastgoedexperts vrezen dat de al enige tijd exploderende huizenmarkt te snel gaat afkoelen. De huizenprijzen dalen in het hoogste tempo sinds 2008.